Žalobu Daniela Hermana na výpověď z vedení ÚSTR znovu projedná obvodní soud

Spor o odvolání nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se vrací na začátek. Městský soud v Praze dnes nepotvrdil rozsudek prvoinstančního soudu, že předloňská výpověď byla v rozporu se zákonem. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 3 k novému projednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Herman ministr kultury

Daniel Herman ministr kultury | Foto: Filip Jandourek

Soudce pražského městského soudu René Fischer chce, aby obvodní soud pro Prahu 3 doplnil dokazování a podrobněji projednal okolnosti výpovědi pro Daniela Hermana. Uznal tak připomínky právníků Ústavu pro studium totalitních režimů, kteří se proti loňskému verdiktu odvolali.

Soudce také potvrdil, že rada ÚSTR odvolala Daniela Hermana fakticky podle pravidel. „Rada má být sedmičlenná, v té době byla šestičlenná, čili k přijetí usnesení bylo třeba nejméně 4 hlasů. Toto se stalo, bylo prokázáno, že 10. dubna 2013, kdy se rada sešla, pět členů proti jednomu hlasovalo pro odvolání žalobce z funkce,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odvolací soud zrušil verdikt, podle kterého bylo odvolání Daniela Hermana z vedení ÚSTR protiprávní. Jednání sledovala Veronika Hlaváčová

„Pokud žalobce namítá, že při tomto jednání rady bylo postupováno v rozporu s jednacím řádem, pak odvolací soud na rozdíl od soudu prvního stupně tento rozpor neshledal,“ dodal soudce.

Soud prvního stupně naopak řekl, že rada porušila právo jednoho z členů, který se dozvěděl o hlasování o odvolání Daniela Hermana až na začátku schůze.

Daniel Herman přišel dnes k soudu osobně. Rozsudek ho prý nezaskočil. Soudce mu prý dal za pravdu v odůvodnění rozsudku, kde zmínil zaujatost radních.

„Rozhodnutí mě celkem nijak nepřekvapilo, protože odvolací soud nezkoumá politické důvody a to, že deklaroval, že mé odvolání bylo politicky motivováno, to já říkám od samého začátku. Tak to skutečně bylo. To znamená, že pouze vyřkl to, co jsem od začátku tvrdil,“ řekl po verdiktu Herman.

Právní zástupkyně ústavu Eva Zenklová politickou motivaci výpovědi odmítla. Trvá na tom, že odvolání Hermana z funkce nebylo protiprávní.

„My jsme s rozsudkem velmi spokojeni a jsme rádi, že odvolací soud dospěl ke stejnému názoru, jako jsme měli od začátku, že odvolání pana ředitele Hermana bylo platné a v souladu se zákone,“ sdělila.

Rada ústavu odvolala Daniela Hermana z funkce v dubnu 2013 prý kvůli tomu, že nebvyli spokojeni s prací. Vyčítala mu upadající prestiž ústavu, organizační chaos i dusnou a nepřátelskou atmosféru. Radní také kritizovali jeho pracovní cestu do USA, která podle nich neměla žádný přínos.

Kvůli odvolání Hermana odstoupila celá vědecká rada ústavu. Hermana nahradila přechodná šéfka Pavla Foglová a novým ředitelem se pak stal Zdeněk Hazdra.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme