Zaměstnavatelé chtějí komplexní novelu zákoníku práce

Zaměstnavatelé vyzvali na jednání tripartity vládu k zastavení příprav dvou novel zákoníku práce. Stačí prý jedna – komplexní. Vláda totiž připravuje malou novelu, do které chce rychle zapracovat změny, které by podpořily její úsporná opatření. Dál by ale pokračovaly práce na komplexní úpravě zákoníku práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tripartita 26. srpna 2010.jpg

Tripartita 26. srpna 2010.jpg | Zdroj: ČTK

Jediná novela by podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla navíc státu ušetřila nemalé peníze.

„Ve chvíli, kdy změníte zákoník práce jen ve čtyřech paragrafech, najednou zjistíte, že to nejsou jen čtyři paragrafy, že to je spousta dalších věcí a musíte to zase lidi školit. Za šest měsíců uděláte další změnu, kterou musíte udělat, protože ten zákoník je v rozporu s Ústavou,“ uvedl Jaroslav Míl.

Dodal, že pokud Česká republika chce mít flexibilní trh práce, musí tu změnu udělat.

Vláda návrh projedná

Zaměstnavatelé na jednání tripartity vládu vyzvali, aby zastavila práce na malé novele a změny zapracovala až v komplexní úpravě normy. Podle premiéra Petra Nečase bude vláda o návrhu zaměstnavatelů jednat, nesmí ale překročit stanovené limity.

„Těmi základními limity jsou jednak veřejné finance, to znamená, že to musí mít dopad, který je v souladu s našimi předpoklady vývoje veřejných financí a především státního rozpočtu na další roky. A pak to samozřejmě musí mít tu hranici, že jakékoliv opatření nesmí podvázat pružnost pracovního trhu v České republice, ale jít právě opačným směrem,“ uvedl Petr Nečas.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila současná podoba zákoníku práce vyhovuje jak zaměstnancům, tak zaměstnavatelům.

„Domníváme se, že není potřeba, aby se zákoník práce upravoval nadále, protože podle informací z firem, které máme, se přesvědčujeme o tom, že norma, která v současné době platí, dostatečně vyhovuje,“ řekl Jaroslav Zavadil.

Věra Pfeifferová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme