Zaorálek slíbil v Egyptě podporu archeologům, zaštítí výstavu k výročí české egyptologie

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) při návštěvě pyramidového pole v egyptském Abúsíru slíbil podporu českým archeologům. Zaštítí také velkou výstavu k šedesátému výročí Českého egyptologického ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (uprostřed) na prohlídce po vykopávkách doprovodil ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta (vpravo)

Ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (uprostřed) na prohlídce po vykopávkách doprovodil ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta (vpravo) | Zdroj: ČTK

Její zahájení se v Praze plánuje za dva roky. Šéf české diplomacie bude v pondělí velkou egyptologickou výstavu projednávat i s egyptským ministrem památkové péče.

Při dnešní prohlídce archeologické lokality v Abúsíru také zaznělo, že egyptská strana už schválila asi devadesát procent cenných exponátů, které na výstavu do Česka zapůjčí.

Ministr Zaorálek jednal také s egyptským ministrem zbrojní výroby Mohamedem El- Assarem. Poukázal pak na tradičně „vřelý vztah egyptských vojáků k České republice“ a na velký obchodní potenciál v této oblasti.

Už dopoledne Zaorálek zahájil v Egyptě podnikatelské fórum. Do země s sebou přivezl 23 českých podnikatelů, hlavně z obranného a leteckého průmyslu.

Šéf české diplomacie se sešel i se zástupci takzvané káhirské platformy, která představuje sekulární a liberální část syrské opozice.

Po jednání ministr uvedl, že česká politika vůči Sýrii nepředjímá výsledky mírových rozhovorů a že česká diplomacie pracuje s oběma stranami na vytvoření podmínek k ukončení násilí.

V pondělí pak českého ministra zahraničí čeká jednání s jeho egyptským protějškem Samím Šukrím a nejspíš se setká i přímo s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme