Zaorálek vyzval k diplomatickému řešení syrské krize bez ruských leteckých útoků

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek by v syrské krizi upřednostnil politickou dohodu, teprve poté zapojení Ruska do vojenské akce. Zaorálek to prohlásil v New Yorku, kde se účastní zasedání Valného shromáždění OSN. Ruské rozhodnutí bombardovat cíle v Sýrii zkomplikovalo snahy o řešení konfliktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nepovažuje rozhodnutí Ruska zahájit nálety na cíle v Sýrii za dobrý nápad. Podle něj to může zkomplikovat úsilí a rozhovory o možném politickém řešení krize v Sýrii, ze které před vílkou dál prchají statisíce lidí.

“Když budeme každý zvlášť dělat vojenské akce, tak možná i budeme zjišťovat, že nemáme úplně stejně definovaného nepřítele, že bombardujeme různé cíle,” zdůraznil Lubomír Zaorálek. “A že výsledkem může být to, že civilní obyvatelstvo bude prchat ještě víc než dosud.”

Moskva tvrdí, že útočí na pozice extremistického hnutí Islámský stát. Američtí představitelé to ale zpochybňují. Cílem leteckých úderů podle nich mohli být odpůrci syrského režimu.

Armády Ruska a Spojených států by co nejdříve měly začít jednat o detailech akcí, tak aby zabránily případným srážkám v Sýrii, kde teď cíle bombarduje jak Rusko, tak koalice vedená Spojenými státy.

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme