Zaostáváme ve spotřebě ryb a luštěnin, ukazuje průzkum. Inspirujme se středomořskou kuchyní

Češi by se mohli inspirovat středomořskou kuchyní - Foto: Andrea Zahradníková

Češi by se mohli inspirovat středomořskou kuchyníFoto: Andrea Zahradníková

Češi jedí málo luštěnin a ryb. Ve spotřebě těchto potravin tak zaostávají za Evropou. Vyplývá to z analýzy Fóra zdravé výživy, které se zaměřilo na jídelníčky českých domácností. Podrobnější výsledky zveřejní ve čtvrtek. Například v jižní Evropě lidé snědí o polovinu víc luštěnin než v Česku. Podle nutriční specialistky Věry Boháčové se ale situace zlepšuje.

„Za posledních dvacet let se zvýšila konzumace ovoce a zeleniny, preferujeme kvalitní tuky rostlinného původu, ale stále je co dohánět. Možná se trošku bojíme experimentovat, možná nejsme až tak kulinárně zdatní,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka a koordinátorka Fóra zdravé výživy. 

Podle Boháčové by se Češi mohli inspirovat středomořskou kuchyní. Právě ta se vyznačuje používáním velkého množství ryb, zeleniny a již zmíněných kvalitních rostlinných tuků. 

Autor:  Andrea Kubová

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace