Zaostáváme ve spotřebě ryb a luštěnin, ukazuje průzkum. Inspirujme se středomořskou kuchyní

Češi jedí málo luštěnin a ryb. Ve spotřebě těchto potravin tak zaostávají za Evropou. Vyplývá to z analýzy Fóra zdravé výživy, které se zaměřilo na jídelníčky českých domácností. Podrobnější výsledky zveřejní ve čtvrtek. Například v jižní Evropě lidé snědí o polovinu víc luštěnin než v Česku. Podle nutriční specialistky Věry Boháčové se ale situace zlepšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Candát, mořské ryby, jídlo, vaření, filet, maso, brambory

Candát, mořské ryby, jídlo, vaření, filet, maso, brambory | Foto: Andrea Poláková

„Za posledních dvacet let se zvýšila konzumace ovoce a zeleniny, preferujeme kvalitní tuky rostlinného původu, ale stále je co dohánět. Možná se trošku bojíme experimentovat, možná nejsme až tak kulinárně zdatní,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka a koordinátorka Fóra zdravé výživy.

Podle Boháčové by se Češi mohli inspirovat středomořskou kuchyní. Právě ta se vyznačuje používáním velkého množství ryb, zeleniny a již zmíněných kvalitních rostlinných tuků.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme