Zástupci podniků, pojišťoven a měst odmítají navrhovanou místní příslušnost exekutorů

Pokud by exekutoři směli působit jen ve svých domovských obvodech, mohlo by to vážně poškodit věřitele i veřejné rozpočty. Prohlásili to dnes zástupci podniků, pojišťoven nebo měst a obcí. Takzvanou místní příslušnost exekutorů, tedy to, aby exekutoři vyřizovali exekuce jen proti dlužníkům, kteří bydlí nebo sídlí v jejich obvodu, navrhují někteří senátoři a volají po tom dlouho i samotní exekutoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce (ilustrační foto)

Exekuce (ilustrační foto) | Foto: Česká televize

„Myslíme si, že by se tím mohlo řízení zjednodušit. Odpadlo by velké množství dnes dlouze prováděných exekucí. Měly by se obecně snížit náklady řízení. Dnešní stav je takový, že jednoho dlužníka často ‚honí‘ třeba deset exekutorů,“ říká Michal Rudý, viceprezident Exekutorské komory ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O místní příslušnosti exekutorů mluvili Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů a Michal Rudý, viceprezident Exekutorské komory ČR

S Rudým ale nesouhlasí Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů. Podle něj stávající model naprosto vyhovuje. Věřitel si může se svojí pohledávkou naložit, jak chce. Může si zvolit svého exekutora v rámci celé republiky. Od exekutora se očekává, že bude konat právě v rámci celé republiky.

„I dlužník mnohdy mění své bydliště. Stěhuje se. Teritorialita, navíc na území velikosti České republiky, není úplně žádoucí,“ oponuje Staněk.

„Záleží na tom, jakýma očima se na to díváme. Pro dlužníka by bylo komfortnější, kdyby jeho exekutor byl třeba jen 10 nebo 20 kilometrů daleko, nebo přímo v místě, kde bydlí a nemusel by za svým exekutorem třeba nahlédnout do spisu přes celou republiku. Očima exekutorů by byl nový systém úspornější, byl by možná spravedlivější ve vztahu k nákladům řízení. No a pak je zde pohled věřitelů,“ uvádí Rudý.

Jiří Pulz z České leasingové a finanční asociace nicméně říká, že by místní příslušnost exekutorů deformovala konkurenční prostředí mezi exekutory. S tím slovy Pavla Staňka souhlasí i věřitelé. Podle Rudého je zde ale otázkou, zda vůbec má být v této oblasti konkurenční prostředí.

V České republice v současnosti působí 160 exekutorů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme