Zavřené dveře pro velvyslance USA platily pro konkrétní schůzku, říká Kmoníček

Když prezident Miloš Zeman řekl, že americký velvyslanec má dveře na Pražský hrad zavřené, měl prý na mysli jednu konkrétní schůzku. Tvrdí to ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Zeman svým výrokem reagoval na slova amerického velvyslance Andrewa Schapira, který mluvil k prezidentově cestě do Moskvy. Hlava státu poznamenala, že si nenechá mluvit do plánu svých zahraničních cest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, popsal svůj názor na úkoly českých velvyslanců

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, popsal svůj názor na úkoly českých velvyslanců | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Pane Kmoníčku, byla reakce pana prezidenta přiměřená? Pan velvyslanec neradil panu prezidentovi, kam má cestovat. Jestli to pan prezident špatně nepochopil...

Víte, tam je možno se zaměřit na první část toho výroku, nebo na druhou část toho výroku. Ale já myslím, že mnohem podstatnější než toto je rozumět celému kontextu, protože pak bude jasné, o čem pan prezident mluvil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O diplomatické roztržce, kterou způsobil výrok velvyslance USA a reakce českého prezidenta, mluvil Hynek Kmoníček z prezidentské kanceláře

My jsme ve spolupráci s panem velvyslancem Schapirem připravovali bilaterární jednání mezi panem prezidentem a velvyslancem Schapirem, které by se konalo ještě před plánovanou návštěvou oslav konce druhé světové války v Moskvě, a pan prezident v zásadě svojí odpovědí řekl, že necítí potřebu tohoto jednoho konkrétního bilaterárního jednání k tomuto jednomu tématu ještě před odjezdem do Moskvy.

To znamená, že potom už nebudou ty zavřené dveře platit, že se to opravdu týká té jedné schůzky, která měla být ještě před tím odjezdem do Moskvy?

To samozřejmě je potom úkolem diplomacie, aby dočasně zavřené dveře otevírala. To bude mým úkolem. Já se ostatně s panem velvyslancem Schapirem scházím pravidelně a budu v tom i nadále pokračovat.

Velvyslanec USA Andrew Schapiro v ČT: „Není na mně nebo na kterékoliv jiné zemi, abychom říkali českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat. Když prezident Zeman řekl, že je třeba vzdát hold všem zemím v souvislosti s koncem druhé světové války, tak to chápu. Ta symbolika, že možná je jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude stát na tom pódiu a sledovat vojenský pochod, když ta armáda destabilizuje jeden ze sousedních států EU, možná je taková prekérní, uvidíme, co se stane.“

Věřím, že k tomuto tématu již oba dva řekli vše, co potřebovali, a prostě velvyslanec, který by nemohl docházet na Pražský hrad – což, jak hned vysvětloval pan mluvčí Ovčáček, se netýká všech ostatních akcí, týká se tohoto bilaterárního jednání – by ani v zásadě nemohl normálně vykonávat svou práci a to není úmyslem celého tohoto mediálního rozruchu.

Nevím, jestli ten rozruch nevyvolal tak trochu pan prezident svým výrokem a svou reakcí na slova pan velvyslance…

Já myslím, že ho vyvolali oba dva, protože jeden z nich odpověděl na otázku České televize, druhý z nich odpověděl na otázku Parlamentních listů… To je samozřejmě úkolem novinářů, dostávat politiky a diplomaty do otázek, na které by bylo možná nejlepší neodpovídat.

Teď si myslíte, že to dopadne jak? Před svojí cestou do Moskvy se pan prezident s velvyslancem nesejde, to už je jasné, a vy říkáte, že teď už to bude na vás, aby spolu s panem velvyslancem ty dveře na Pražský hrad pro něj zase otevřel. To by mě zajímalo, co čekáte za krok od pana velvyslance. Že se omluví?

Ne, já nečekám žádný krok od nikoho. Já myslím, že šířka témat mezi českou a americkou diplomacií je tak veliká, že prostě v případě hodnocení symbolického významu návštěvy prezidenta v Moskvě pravděpodobně budeme mít jiné hodnocení, takže k tomuto konkrétnímu bodu se není třeba scházet.

Ale těch témat tam jsou opravdu desítky a desítky, takže zcela jistě najdeme nějakou příležitost, aby se oba potkali, až to bude k nějakému konkrétnímu tématu.

Nový americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro | Foto: Velvyslanectví USA v Praze

Z druhé strany si musíme říct, že prezident republiky se obvykle s velvyslanci, pokud k tomu není nějaký významný důvod, nesetkává. Nesetkává se příliš ani prezident Obama s velvyslanci akreditovanými ve Washingtonu, takže je to v zásadě úplně normální.

A nepředpokládá pan prezident, že by se třeba on omluvil panu velvyslanci za ten svůj výrok? Jestli zkrátka pan prezident trochu nepřestřelil, když řekl „Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánu svých zahraničních cest žádným velvyslancem“. Nechystá pan prezident v této věci nějakou omluvu?

Opět – tady se není ani jednomu, ani druhému za co komu omlouvat. Prostě v demokracii je normální, že lidé mají na jednu věc dva odlišné názory, které vycházejí z jejich politické pozice. Co je na tom k omlouvání? To je zcela standardní. Mezi tak blízkými spojenci, jako jsou Spojené státy a Česká republika, je prostě 97 témat, na kterých shodneme, a tři, u kterých se shodneme, že se neshodneme.

Zeman pro Parlamentní listy: „Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánu svých zahraničních cest žádným velvyslancem… ...Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené“.

Může tato roztržka mezi Hradem a americkou ambasádou zkomplikovat vaše jmenování velvyslancem ve Spojených státech, pane Kmoníčku?

To je oblíbená česká konspirační teorie…

Takže vy se nestanete nikdy velvyslancem ve Spojených státech?

Víte, to já nevím. To se musíte zeptat ministra zahraničí, zda něco takového někdy předloží do vlády, české vlády, zda s tím bude souhlasit, prezidenta, zda to podepíše, premiéra, zda to spolupodepíše…

A vás, jestli byste chtěl – a to se ptám právě teď. Chtěl byste, nebo nechtěl být velvyslancem ve Spojených státech?

Dnes v tento den nechtěl, zítra možná chtěl, pozítří možná nechtěl. To je těžké, to je spekulativní otázka. Samozřejmě, že post velvyslance v USA je prestižní, zajímavý je pro každého kariérního diplomata a samozřejmě je zajímavý v tom okamžiku, kdy tomu můžete něco sám ze sebe přinést jako přidanou hodnotu. Já jsem v tuto chvíli ředitelem zahraničního odboru kanceláře prezidenta a nechystám se v následujících měsících kamkoli odjet.

Helena Šulcová, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme