Zdravotně postižení plánují veřejně protestovat kvůli příspěvkům na péči

Na přelom října a listopadu svolá Národní rada zdravotně postižených demonstraci, pokud se nezvýší příspěvek na péči. Rozpočet, který schválila vláda, nepočítá s navýšením této dávky. Podle rady tím vláda porušila slib z letošního července. Dnes se částky pohybují podle závislosti na pomoci od osmi set do 12 tisíc korun měsíčně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP ČR), Václav Krása

Jednání Republikového výboru Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP ČR), Václav Krása | Foto: Filip Jandourek

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása v Českém rozhlase upozornil, že od roku 2007 jsou příspěvky stále stejné, a přitom ceny služeb šly nahoru až o polovinu.

„Počítali jsme s desetiprocentním navýšením a na tomto navýšení od 1. července příštího roku také trváme. Ceny služeb se zvedly za období 2007 až 2015 o 53 procent. A příspěvek na péči je pořád stejný,“ upozornil Krása.

Situace je podle něj opravdu tristní například u rodin pečujících o zdravotně postižené dítě. „Jediným příjmem maminky pečující o dítě je příspěvek na péči za to, že vykonává čtyřiadvacetihodinovou službu, na úkor toho má i nižší důchod. Tyto rodiny jsou dneska už v takové situaci, že jsou opravdu na finančním dně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč je potřeba zvýšit příspěvek na péči, vysvětluje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

Na navýšení příspěvků o deset procent se přitom prý Národní rada osob se zdravotním postižením dohodla v červenci se zástupci vlády. Nakonec se ale v rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí tyto peníze - zhruba miliarda korun - neobjevily. Ministerstvo v novele navrhlo menší nárůst o pět procent od půlky příštího roku a zbytek až od roku 2017.

Ministr financí Andrej Babiš z Hnutí ANO tvrdí, že chyba je na straně ministerstva práce a sociálních věcí. „My jsme s panem premiérem podporovali návrh pana Krásy navýšit to o dvě miliardy, akorát jsme to chtěli rozložit na dva roky. Nevím, proč to paní Marksová v rámci rozpočtu a své kapitoly nějak nezprocesovala,“ řekl Babiš.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD oponuje tím, že na zvýšení příspěvku by mělo přispět i ministerstvo financí.

„Jestliže Národní rada zdravotně postižených chce demonstrovat, tak s tím souhlasím. Ať jdou demonstrovat před ministerstvo financí. V tuto chvíli pan Babiš neustále opakuje, že to je záležitost mého resortu, že to mám najít u sebe, nicméně tohle přece není záležitost ministerstva práce a sociálních věcí, to je záležitost tisíců lidí, kteří jsou postiženi a berou příspěvek na péči,“ zdůraznila Marksová.

Národní rada zdravotně postižených teď proto o jednání žádá předsedu vlády Bohuslava Sobotku z ČSSD i ostatní šéfy koaličních stran. „Pokud nedostaneme závazný slib, že v průběhu jednání v Poslanecké sněmovně o rozpočtu nedojde k navýšení těchto prostředků na příspěvek na péči, tak opravdu chystáme veřejné protesty,“ dodal Václav Krása. Demonstrace chce rada případně svolat na přelom října a listopadu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme