Zdravotní sestry nebudou muset mít vysokou školu, rozhodla vláda

Vzdělávání zdravotních sester se podle všeho zkrátí. Rozhodla o tom vláda. Zdravotní sestry a bratři budou moci samostatně pracovat s pacienty už po čtyřech letech studia na střední škole a jednom roce na vyšší odborné. Má to pomoci získat zdravotníky hlavně do lůžkových oddělení nemocnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol.

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol. | Foto: Filip Jandourek

Takzvaný model 4+1 má nahradit současný systém, kdy musí zdravotní sestra nebo bratr po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem na vysoké škole.

Novelu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, která tuto povinnost ruší, nyní posoudí sněmovna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdravotní sestry už nebudou muset mít vysokou školu, rozhodla vláda. S podrobnostmi se přihlásila reportérka Lenka Jansová

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) očekává, že novela bude přijata do konce letošního roku. Od příštího školního roku by se jí tak mohlo vzdělávání sester už řídit. "Věřím, že nám to pomůže rychleji získat nové sestřičky do praxe," napsal ministr na twitteru.

Nedostatek zdravotníků pociťují hlavně lůžková oddělení nemocnic, kde se pracuje na směny. Třeba podle Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí se ale zkrácením studia tento problém nevyřeší.

Stejný názor má i prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová. „Důvodem nedostatku je především demografická křivka. My teď máme málo absolventů, málo studentů, málo uchazečů o toto povolání. Musíme to povolání celkově zatraktivnit,“ řekla.

Ministr zdravotnictví počítá i s tím, že k této profesi budou motivovat vyšší platy. Chtěl by dokonce, aby odměňování sester rostlo rychleji než u lékařů. Pro příští rok počítá s desetiprocentním růstem pro lékaře i sestry.

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme