Zdražování cigaret je příliš mírné. Kuřáky neodradí, tvrdí odbornice

Krabička cigaret od příštího roku podraží o tři až čtyři koruny. Dohodli se na tom poslanci. Do státní kasy by tak mohly přibýt více než 3 miliardy korun. Kuřáky to ale od nákupu cigaret zřejmě neodradí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jen za posledních pět let vyrostla cena za krabičku cigaret o osm korun. Do tří let by kuřáci za jedno balení měli zaplatit o dalších osm korun navíc.

Většinu z nich to ale podle Evy Králíkové z Centra pro závislé na tabáku neodradí.

„Každé zdražení má vliv na počet kuřáků, ale zdražení o tři koruny v horizontu několika let je směšné. Aby byly cigarety stejně dostupné jako třeba před 20 lety, musela by krabička stát zhruba 150 korun,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký vliv bude mít zdražení cigaret na kuřáky i státní kasu, zjišťovala Zuzana Švejdová

V porovnání se zahraničním jsou v Česku cigarety levnější, a to řádově i o desítky korun.

V současnosti kouří v průměru každý čtvrtý Čech. Více si cigarety kupují třeba Řekové, Maďaři nebo Irové.

Zatímco ještě před pěti lety připadalo na každého Čecha více než 2100 cigaret, předloni už to bylo o 200 kusů méně. Ministerstvo financí teď věří, že navýšení cen přinese do rozpočtu navíc 3 miliardy korun.

„Přírůstek peněz není nijak dramatický, nicméně příjmy ze zdanění tabákových výrobků jsou pro český rozpočet poměrně významné,“ potvrdil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

V průměru stojí cigarety 80 korun. Většina z částky, asi 61 korun, putuje na daně. Dalších 14 korun si rozdělí výrobce a distributor. Na marže obchodníků pak připadá pětikoruna.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme