Ze 450 žádostí o milost doporučili ministerští úředníci tři, Zeman neudělil ani jednu

Přesně před rokem převedl prezident Miloš Zeman vyřizování žádostí o milost na ministerstvo spravedlnosti. Úředníci už za tu dobu odmítli na 450 žadatelů. Udělit milost doporučili jen ve třech případech, Zeman ale ani jednou nevyhověl. Nejednalo se o už odsouzené ani nevyléčitelně nemocné lidi. A pouze u takových je prezident ochotný o milosti uvažovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti | Foto: Filip Jandourek

Zadání prezidenta zní jasně: žádosti o milost zamítnout. I tak jejich vyřizování zaměstnává na plný úvazek trojici úředníků ministerstva spravedlnosti. Z celkem 1200 žádostí jich za rok vyřídili jen něco přes třetinu.

„Samozřejmě, že pracovníci odboru musí každou milost posoudit zvlášť a důkladně s ohledem na to, jestli splňuje podmínky případného udělení milosti,“ říká mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik milostí za rok doporučilo ministerstvo spravedlnosti a kolik jich bylo skutečně uděleno, zjišťovali Antonín Viktora a Tomáš Bystrý

Výjimku je možné udělat, jen když o milost žádá na smrt nemocný člověk. Náměstek ministryně spravedlnosti Petr Jäger z KDU-ČSL ale podotýká, že jeho podřízení nemusí být vždy tak přísní.

„Na problém v rámci posuzování uvnitř ministerstva nahlížíme šířeji a hledáme i eventuální humanitární důvody, které by obecně vyhovění žádosti o milost odůvodňovaly,“ vysvětluje Jäger.

Přesto si ministerští úředníci za celý rok troufli doporučit prezidentovi ke schválení pouze tři žádosti. Ani v jednom případě neuspěli. Poprvé v lednu doporučili milost pro muže, který po zranění míchy a mozku a trpí demencí. Miloš Zeman poslal k rodině žadatele na kontrolu své úředníky.

„Nu a ukázalo, že tento člověk nejen že netrpí nevyléčitelnou nemocí, ale že jak proti němu, tak proti jeho rodinným příslušníkům je souhrnně vedeno asi dvacet exekucí,“ říká Zeman.

Abolici prezident odmítá

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček navíc upozorňuje, že v uvedených případech se žádalo o zastavení trestního stíhání ještě před vynesením rozsudku. Tedy o takzvanou abolici, kterou Miloš Zeman zásadně odmítá.

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Doposud nebyl nalezen jediný případ. Šlo o abolice a v případě abolicí pan prezident jasně řekl dopředu, že je udělovat nebude,“ vysvětluje Zemanův mluvčí.

Podle náměstka ministryně spravedlnosti není zrovna šťastné, že o prezidentských milostech rozhoduje někdo jiný než sám prezident.

„Osobně se domnívám, že ústavní pravomoc udělovat milosti je pravomocí prezidentskou a taková pravomoc by neměla být delegována na nikoho dalšího,“ míní Jäger.

Vyřizování agendy milostí by se mohlo na Hrad vrátit. Jasně by to měl stanovit nový trestní řád, který se teď připravuje.

Tomáš Bystrý, mka, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme