Zeman byl v Číně s miliardářem Kellnerem, na cestu zpět využil prezident letadlo PPF

Český prezident Miloš Zeman se z návštěvy Číny nevrátil vládním speciálem, ale letadlem skupiny PPF. Ta v Pekingu uzavřela smlouvu o spolupráci s čínskou firmou CEFC. Miliardář Petr Kellner se zúčastnil pondělního setkání Zemana s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman navštívil expozici České republiky na Západočínském mezinárodním veletrhu v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan

Prezident Miloš Zeman navštívil expozici České republiky na Západočínském mezinárodním veletrhu v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan | Zdroj: ČTK

„Pan prezident při návratu ze státní návštěvy Čínské lidové republiky využil možnosti cestovat zpět do České republiky letadlem podnikatelské mise skupin J&T a PPF,“ potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Podle hradní kanceláře se český prezident potřeboval do Prahy dostat rychleji. „Důvodem využití této dopravní možnosti byla zásadní časová úspora, která panu prezidentovi umožní účast na jmenování nových generálů u příležitosti státního svátku 28. října,“ vysvětlil Ovčáček.

Prezident prý ušetřil asi dvě hodiny cesty. Letadlo PPF totiž letí na rozdíl od vládního speciálu bez mezipřistání.

Skupina PPF má v Číně velké obchodní zájmy, vlastní například firmu Home Credit, která nabízí Číňanům úvěrové služby.

Přestože hradní kancelář zdůvodňuje využití letadla PPF tím, že se protáhla poslední pracovní večeře v Číně a prezident by nestihl oslavy 28. října, například na slavnostním shromáždění na pražském Vítkově Zeman nebyl.

Jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale nechtěli neúčast hlavy státu ani způsob jeho návratu nijak komentovat. „To je zajímavé, že vás zajímá takováto věc, já to nebudu komentovat, to je věc pana prezidenta a pana Kellnera,“ odbyl dotazy novinářů Stropnický.

Prezident Miloš Zeman při setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem (vlevo) v Pekingu | Foto: ČTK

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček ale připomíná, že všechny státní návštěvy jsou na minutu naplánované a rozpis se musí dodržet.

„Pokud se večeře protáhla, tak bezpochyby český protokol měl ve spolupráci s čínským protokolem zařídit, aby se prostě neprotahovala, aby večeře skončila v plánovaném čase. Se zdvořilostí, zvláště asijskou je to někdy problém, tomu rozumím, ale na druhé straně státní svátek a potřeba prezidenta republiky, aby byl 28. října ve vlasti, to je priorita nade vše nejvyšší,“ upozorňuje Špaček.

Na čtyřdenní návštěvu v Číně s prezidentskou delegací letěly dva vládní stroje, jedním z nich cestovala podnikatelská mise.

Bezpečnost hlavy státu

K tomu, jak byla zajištěna bezpečnost hlavy státu, se skupina PPF odmítla vyjádřit. Pouze sdělila, že Miloš Zeman neletěl soukromým letadlem šéfa skupiny PPF Petra Kellnera, který se zúčastnil jako součást podnikatelského doprovodu prezidenta Zemana přijetí u čínského prezidenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Využití soukromého letadla hlavou státu je podle politického geografa Michaela Romancova nestandardní

„Mohu potvrdit, že prezident využil volné kapacity v jednorázově pronajatém letadle určeném k přepravě zástupců PPF a J&T, kteří se zúčastnili podnikatelského doprovodu pana prezidenta. Nešlo tedy o soukromé letadlo pana Kellnera, který zůstává dále pracovně v Asii,“ řekl mluvčí skupiny Radek Stavěl.

Politický geograf Michael Romancov upozornil, že takovýto postup je u prezidentů nebo vysokých státních činitelů libovolné demokratické země velmi nestandardní.

„Nicméně Miloš Zeman ukazuje celkem jednoznačně, že jsou mu veškeré standardy slušného chování lhostejné. Čili je to úplně standardní u Miloše Zemana,“ zhodnotil Romancov.

„Miloš Zeman odletí někam ve vládním speciálu, což je v tomto případě naprosto v pořádku. A vrací se zpět soukromým letadlem, které platily soukromé peníze. Myslím si, že to je minimálně na obrovské podezření z nějakého střetu zájmů,“ doplnil Romancov.

ČRo, Pavlína Nečásková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme