Zeman: Hranici by kvůli migrantům měli hlídat policisté s armádou

Českou hranici by měly kvůli uprchlické krizi podle Miloše Zemana hlídat policejní hlídky s armádou. Prezident se domnívá, že kvůli omezením na hranicích dalších evropských zemí může teď vést trasa uprchlíků přes Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinecká policie nasadila u hranic s Rakouskem na 3 železničních a 11 silničních místech zatím 200 policistů.  Na snímku je kontrola na hraničním přechodu Poštorná

Cizinecká policie nasadila u hranic s Rakouskem na 3 železničních a 11 silničních místech zatím 200 policistů. Na snímku je kontrola na hraničním přechodu Poštorná | Zdroj: ČTK

„Účelem armády, respektive jak navrhuje ministr obrany, společných hlídek policie a armády, je zastavovat ilegální, zdůrazňuji ilegální imigranty na hranicích, a ne až ve vnitrozemí,“ řekl prezident Zeman.

Kvůli náporu migrantů obnovily kontroly na svých hranicích Německo a Rakousko. Slovensko pak zavedlo na hranicích s Maďarskem a Rakouskem intenzivnější namátkové kontroly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uprchlické krizi mluvili ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), šéf zahr. výboru PS Roman Váňa (ČSSD) a europoslanec za ODS Jan Zahradil

Obdobně reagovalo i Česko, které rozhodlo o posílení policejních hlídek na hraničních přechodech o 200 lidí. V případě potřeby budou podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) vyslány další posily.

„Za včerejšek jsme zachytili 11 migrantů, byli to většinou Syřané. To znamená, v tom horizontu včerejška se neukázalo, že by to krátkodobé opatření (na německých hranicích) dopadlo na to, že by se migranti vydali směrem přes Českou republiku. Ale to se může změnit v řádu hodin. Pokud se to stane, nasadíme dalších několik set policistů,“ řekl Chovanec ve vysílání Českého rozhlasu.

Po Německu zavádí kontroly na hranicích také Rakousko, hlídky posílilo i Slovensko

Číst článek

Šéf opoziční ODS Petr Fiala vládu vyzývá, aby po vzoru Německa a Rakouska zavedla na jižní hranici dočasné kontroly. To podporuje i europoslanec za tuto stranu Jan Zahradil, podle něhož česká vláda situaci podceňuje.

Maďarská policie zablokovala uprchlíkům hlavní průchod ze Srbska

Číst článek

„Podle mých údajů je v tuto chvíli v Rakousku zhruba 10 tisíc lidí, kteří vlastně nemají kam jít, protože do Německa nemohou a zpátky do Maďarska také ne. No a Česká republika je teď vlastně jediný koridor, který jim může sloužit jako tranzitní nebo cílová země,“ uvedl Zahradil a doplnil:

„Já bych to nepodceňoval, myslím si, že vláda by opravdu měla přistoupit k celé věci restriktivně a měla by se zachovat stejně jako Německo, Rakousko, Slovensko a Maďarsko.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Česko staví k zavádění kontrol na hranicích některých zemí, přiblížil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) k tomu ale v současné době nevidí důvod; Česko je podle něj stále schopné situaci zvládnout.

„Takže to, že se dnes ty země snaží volit některé nové prostředky, aby udržely kontrolu na svém území, to je dnes v chodu. Je jenom otázka, jak důkladné a zásadní to bude a do jaké míry to začne omezovat i normální pohyb lidí, aut, nákladních vozidel, což se bohužel už v tuto chvíli myslím děje,“ upozornil šéf české diplomacie.

Česko žádá kvůli uprchlické krizi summit lídrů EU, kvóty znovu odmítlo

Číst článek

„Protože podle informací, které mám, se skutečně ten provoz na hranicích začíná komplikovat například v železniční dopravě a podobně,“ podotkl Zaorálek ve vysílání Českého rozhlasu.

Po Německu hlásí kontroly na hranicích i Rakousko, ČR a Slovensko | Foto: ČTK

Vladimír Kroc, mta, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme