Zeman: Islámský stát je anticivilizace a sociální rakovina. Nelze s nimi vést dialog

Prezident Miloš Zeman při svém projevu na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos přirovnal takzvaný Islámský stát ke kanibalům, se kterými nelze vést dialog. Na závěr letošní konference vystoupí také bývalý český prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na konferenci, kterou pořádá ruský podnikatel a prezidentův přítel Vladimir Jakunin, vystoupil Zeman ve stejnou dobu, kdy se v Izraeli konal pohřeb bývalého prezidenta a premiéra Šimona Perese. Z toho se Zeman omluvil. Českou republiku na pohřbu zastupovali premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Jakuninovo fórum? 'Jde hlavně o prosazování ruských zájmů a utužování Zemanových konexí'

Číst článek

Zeman o Islámském státu dále řekl, že je něco jako sociální rakovina, která se nadále šíří mimo Irák a Sýrii a chce zničit existující civilizace. „Připomenu vám příklad z minulého století, příklad nacismu, který se nejprve snažil zničit Židy, potom Slovany a postupně další a další,“ řekl prezident rusky na konferenci.

Prezident také tvrdí, že s Islámským státem nelze vést dialog, protože jsou to kanibalové a „pro kanibaly jsme my sami jejich jídlem.“

Zemana kvůli účasti na konferenci loni kritizovala opozice

Citoval také z knihy Inside IS – 10 dnů v ‚Islámském státě‘ německého novináře Jürgena Todenhöfera. V ní podle Zemana jeden z vůdců IS mluví o zabíjení nevěřících. „A jestli bude třeba, zabijeme 100 milionů lidí, 200 milionů lidí, 300 milionů lidí,“ citoval z knihy Zeman. Dodal, že to je více, než zabili nacisté za druhé světové války. „Jistě, že můžete říct, že je to šílenství, ale pokud jste si přečetli Mein Kampf Adolfa Hitlera, tak ten také chápali jako úplné šílenství, a ono se to skoro vyplnilo,“ varoval Zeman.

Podnikatel Vladimir Jakunin je stoupencem a blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimira Putina. Po ruské anexi Krymu byl zařazen na sankční seznam USA. Obchodní aktivity byly také několikrát terčem stížností a žalob ruského protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného. Jakunin ale všechna obvinění odmítl.

Miloš Zeman se rhodské konference účastní již poněkolikáté. Loni ho za to kritizovala opozice. Tehdy mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce a postavil se proti sankcím, které Evropská unie a další západní státy přijaly proti Rusku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme