Zeman je nacionalistický demagog stejně jako Le Penová či Trump, tvrdí komisař OSN

Řada světových politiků podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva šíří náboženské a rasové předsudky. Podle Zajída bin Raad Husajna jsou někteří političtí představitelé včetně českého prezidenta Miloše Zemana populisté a demagogové, kteří se snaží ovlivnit minulost. Mluvčí Hradu Ovčáček se proti výroku ohradil na svém twitterovém účtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB

Prezident Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB | Foto: Filip Jandourek

„Co má pan Wilders společného s pány Trumpem, Orbánem, Zemanem, Hoferem, Ficem, Faragem a madam Le Penovou, sdílí taky s Islámským státem. Všichni se v nějaké míře snaží oživit minulost,“ prohlásil vysoký komisař.

„Určitě nesrovnávám činy nacionalistických demagogů s Islámským státem. Ty jsou zrůdné a odporné a musí před spravedlnost. Podobá se ale jejich styl komunikace, používají polopravdy a přehnaná zjednodušení.“

Komisař OSN výrokem reagoval na slib lídra nizozemské krajní pravice Geerta Wilderse zakázat Korán a nepouštět do země muslimské migranty. Husajn varoval, že xenofobie a odcizení některých komunit může vést k obrovskému násilí. Dodal přitom, že ho výroky světových politiků jako syna arabského otce a evropské matky pobuřují.

K výroku Husajna se česká prezidentská kancelář vyjádřila zatím jen prostřednictvím Twitteru. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na svém účtu napsal, že si prezident nenechá poroučet od žádného komisaře ve věcech řízení země.

V prohlášení pro ČTK Ovčáček označil Husajnův výrok za zásah do suverenit jednotlivých států. Zeman podle něj hovoří o nebezpečí, které přináší migrační vlna. „Pan komisař se soustavně snaží různými formami a různými expresivními výroky donutit jednotlivé evropské země, aby přijímaly nelegální migranty,“ dodal mluvčí Hradu.

Zajíd bin Raad Husajn je členem jordánského královského rodu. V minulosti kandidoval na funkci generálního tajemníka OSN, vysokým komisařem je od roku 2004. Za svou diplomatickou kariéru se proslavil jako důrazný kritik sexuálního násilí a silný zastánce Mezinárodního trestního soudu, v jehož pravomoci je stíhat osoby zodpovědné za válečné zločiny a genocidu.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme