Čínský prezident přijal Zemanovo pozvání ke státní návštěvě České republiky

Český prezident Miloš Zeman se dnes v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Po jednání Zeman českým novinářům sdělil, že pozval čínského vůdce na návštěvu České republiky. Nejvyšší představitel druhé největší ekonomiky světa nabídku přijal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem | Zdroj: Reuters

Přesný termín návštěvy ještě není známý, podle Zemana se ale uskuteční v příštím roce. Si Ťin-pching by se tak měl stát vůbec prvním čínským prezidentem, který do Česka přicestuje.

Zeman na schůzce připomněl, že od jeho loňské říjnové cesty do Číny se podařilo realizovat některé dohody. Konkrétně zmínil otevření pobočky Bank of China v Praze a zavedení letecké linky Peking – Praha. Zahájení jejího provozu se plánuje na 23. září.

Přehrát

00:00 / 00:00

Číňané se snaží etablovat na evropském trhu. Mluvili o tom Tomáš Syrovátka ze serveru Neovlivní.cz a sinoložka Olga Lomová

Další významné smlouvy mezi českou a čínskou stranou mají být uzavřeny během stávající návštěvy.

Obsah smluv, které završí některé investiční akce, ale český prezident zveřejní až v sobotu v Šanghaji, kam dnes z čínské metropole odletí.

„Zatím jsme neviděli žádné statistiky, které by zveřejňovaly například zvyšování zaměstnanosti nebo prosperity českého hospodářství v důsledku čínských investic, což je argument, který se od počátku pročínské politiky v našich nejvyšších kruzích neustále opakuje,“ upozorňuje sinoložka Olga Lomová.

Na dnešní setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem vzal Zeman i držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda, který chce v Číně založit fotbalovou školu. Přítomen byl také šéf fotbalového svazu Miroslav Pelta.

Slavia má nové majitele, většinu získala čínská energetická společnost

Číst článek

Český prezident včera přihlížel jako jediná západní hlava státu vojenské přehlídce, kterou Peking oslavil konec války. Existující územní spory s Japonskem, pro které měla být přehlídka ukázkou síly, byly důvodem, proč na oslavy nepřijeli jiní západní politici. Vadilo jim i to, že se odehrála na místě, kde v roce 1989 čínská armáda krvavě potlačila protivládní protesty.

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem | Foto: Jaromír Marek

Čínský prezident během jednání s Milošem Zemanem ocenil roli, kterou obyvatelé tehdejšího Československa sehráli ve druhé světové válce.

Si Ťin-pching podle oficiální státní agentury Nová Čína prohlásil, že účast českého prezidenta na přehlídce dokazuje „jeho respekt vůči historické skutečnosti. „Na evropských bojištích Češi nikdy neustoupili a vzešli z nich mnozí protifašističtí hrdinové, které známe,“ dodal Si.

„Na evropských bojištích Češi nikdy neustoupili a vzešli z nich mnozí protifašističtí hrdinové, které známe,“ dodal Si.

Pokud Si Ťin-pching do České republiky skutečně dorazí, naváže na zatím spíše vzácné návštěvy vysokých čínských činitelů v Československu. V roce 1960 přijel tehdejší předseda Čínské lidové republiky a formální hlava státu Liou Šao-čchi.

Oblíbené jsou prý 'okružní cesty'

Ten převzal funkci v dubnu 1959 od Mao Ce-tunga, který si ale podržel řadu dalších vysokých státních a stranických postů a také skutečnou moc. V roce 1987 pak do ČSSR přijel na návštěvu generální tajemník čínské komunistické strany Čao C'-jang.

Sinoložka Olga Lomová vysvětluje, že podle tradice čínské zdvořilosti se ten, kdo přijíždí na návštěvu, jakoby staví do pozice níže postaveného.

„Čínský císař kdysi vítal zahraniční návštěvy doma a nikam nevyjížděl. Platilo to i za doby Mao Ce-tunga a počátečního vedení Čínské lidové republiky. Po událostech na náměstí Tchien-an-men v roce 1989 naopak čínští prezidenti začali aktivněji vyjíždět,“ přibližuje.

Vrcholní čínští představitelé většinou absolvují jakési okružní cesty, v rámci nichž zavítají do různých států. „Během návštěv zdůrazňují v čínském tisku, že těmi návštěvami vlastně udržují přátelské styky, podněcují obchodní spolupráci a také podporují krajany žijící v zahraničí,“ dodává Lomová.

ČTK, ČRo, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme