Zeman jmenoval 30 nových soudců. Mezi nimi i dceru Dagmar Havlové

Česko má 30 nových soudců. Na Pražském hradě je jmenoval prezident Miloš Zeman. Mezi nováčky výrazně převažují ženy, kterých je 21. Nejvíce kandidátů zamíří do obvodu středočeského krajského soudu. Pracovat jich tam bude šest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Prezident apeloval na nově jmenované, aby přispěli ke zrychlení soudních řízení. Podle něj neuvěřitelná délka řízení snižuje prestiž jejich profese. V roce 2013 soudci zabral jeden případ průměrně 398 dní.

Zeman také zmínil platy soudců. Doufá prý, že je nový zákon vyřeší stejně, jako tomu bylo na začátku roku v případě platů poslanců.

„Velmi bych si přál, aby obdobný zákon byl přijat i pro platy soudců. Oceňuji podnět prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly směrovaný k Ústavnímu soudu, který je veden právě tímto směrem,“ řekl Zeman.

Zeman se Sobotkou mluvili o cestě do Moskvy i situaci na Ukrajině

Číst článek

Seznam kandidátů navrhla ještě bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Minulý měsíc ho schválila vláda. Mezi dnes jmenovanými soudci byla i justiční čekatelka Nina Smitová, dcera bývalé první dámy Dagmar Havlové.

Nikola Bojčev, Pavla Firbacherová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme