Zeman jmenoval profesory Univerzity obrany, o dva dny dříve než ostatní

Prezident Miloš Zeman jmenoval tři nové profesory na návrh brněnské Univerzity obrany. Na slavnostním předávání dekretů byl kromě rektora univerzity Bohuslava Přikryla také ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Profesoři byli jmenováni o dva dny dříve než ostatních 42 kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Profesorský dekret si z Pražského hradu odnesli plukovník Štefan Čorňák a podplukovníci Jan Furch a Stanislav Florus. Působí v oborech dopravní stroje a zařízení a také ochrana vojsk a obyvatelstva.

Zbývající profesoři dostanou jmenovací dekrety v pátek v Karolinu. Předá jim je náměstek pro vysoké školy a výzkum Jaromír Veber.

Profesoři vojenských oborů byli obvykle jmenováni společně s ostatními, podle Hradu ale pravidla pro vojenské a policejní školy upravuje zákon o vysokých školách zvlášť. Univerzita obrany v Brně je státní vysoká škola a jediná s vojenským zaměřením v zemi.

Prezident dnes také ocenil dopis rektora Univerzity obrany, ve kterém se zaručuje za odborné schopnosti kandidátů a za jejich osobnostní i morální kvality.

Na začátku května odmítl prezident jmenovat tři navržené vysokoškolské profesory – Jiřího Fajta, Ivana Ošťádla a Jana Eichlera. Vadila mu prý jejich sporná minulost. Popudil tak opět proti sobě akademiky.

Fajt je ředitelem Národní galerie a zároveň působí na Filozofické fakultě UK. Prezidentovi se nelíbilo, že Národní galerie údajně chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Jiří Fajt kvůli tomu teď zvažuje žalobu.

Ošťádal je pedagogem na katedře fyziky a povrchu plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty UK. Důvodem, proč ho Zeman nechtěl jmenovat, byly údajné kontakty s StB. Kandidát ale odmítl, že by se v minulosti dopustil něčeho neetického.

Eichler působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE. V jeho případě považuje Zeman za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády. To ale před časem zpochybnila rektorka VŠE Hana Machková.

Profesory by mohl jmenovat někdo jiný

Miloš Zeman už dlouho usiluje o to, aby pravomoc jmenovat profesory přešla na někoho jiného. Mohl by ji získat například předseda Senátu nebo budoucí ministryně školství.

Spor nyní došel tak daleko, že se rektoři chtějí sejít s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Podle něj ale pravomoc jmenovat profesory zůstává prezidentovi.

Procedura jmenování profesorů je ostře sledovaná od jara 2013, kdy prezident odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadil mu prý text na transparentu, který měl Putna na pochodu homosexuálů Prague Pride před několika lety.

Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme