Zeman odsoudil radikální islamismus a rostoucí antisemitismus v Evropě

Miloš Zeman se v Obecním domě vyslovil proti radikálním islámistům i rostoucímu antisemitismu v Evropě. Prezident vyjádřil solidaritu s lidmi zavražděnými islamisty v Pákistánu i Nigérii a zabitými Židy během druhé světové války. Prezident také slíbil, že v úterý přednese na konferenci o holokaustu Let my People Live na toto téma radikální projev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zeman se symbolicky vyjádřil ke zločinům, které se staly před několika dny, týdny a během druhé světové války.

„Jsem jedním z dvou set zavražděných dětí z pákistánského Pešávaru, jsem jedním ze dvou tisíc lidí zmasakrovaných ozbrojenci z Boko Haram v nigerijském městě Baga, jsem jedním z šesti milionů Židů, které zabili nacisté,“ prohlásil český prezident.

V této souvislosti zmínil i proslulý projev amerického exprezidentra Johna F. Kennedyho z roku 1963, ve kterém se v Berlíně slovy: „Jsem Berlíňan" přihlásil ke svobodnému světu.

Kiska se Zemanem uctili v Terezíně památku obětí holocaustu

Číst článek

Podle Zemana ale jen vyjádření solidarity nestačí a je nutné přijmout razantnější opatření proti antisemitismu a radikálnímu islámu než jen posílení legislativy.

„Nemůžeme vyjadřovat jen solidaritu, nemůžeme jen organizovat protesty a demonstrace. Cílem této konference není jen vzpomínání na holokaust z druhé světové války. Hlavním důvodem je hledat konkrétní a účinná opatření, jak bojovat s novým holokaustem," dodal Zeman.

Slavnostní recepcí v Obecním domě vyvrcholil první den připomínkových akcí v Česku k 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.

Robert Mikoláš, Anna Jadrná, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme