Zeman podpořil vydání Fajáda libanonským úřadům, ne únoscům Čechů

Prezident Miloš Zeman podpořil vydání Libanonce Alího Fajáda libanonským úřadům, nikoliv únoscům. Zeman to řekl dnes při návštěvě Plzeňského kraje. Dopis od únosců pěti Čechů dostal podle svých slov před několika měsíci. Pokud chtějí Spojené státy žádat o Fajádovo vydání, mají žádat libanonské úřady, řekl prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na návštěvě Plzeňského kraje

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na návštěvě Plzeňského kraje | Zdroj: ČTK

Prezident Zeman zdůraznil, že Fajád není český občan, ale libanonský, a že nebyl vydán teroristům, ale právě libanonským úřadům, "jejichž je mimochodem možná zaměstnanec".

V médiích se už dříve spekulovalo, že Fajád byl za unesené Čechy vyměněn. Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Jiní členové vlády se k tomu nevyjádřili.

"Já jsem se do této kauzy dostal tak trochu nevinně, protože jsem na Hrad obdržel dopis únosců, už před několika měsíci, a ten obsahoval návrh na výměnu těchto pěti zadržených lidí a Al Fajáda," řekl Zeman. Dopis konzultoval s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

"Doporučil jsem, aby se uskutečnilo vydání Al Fajáda nikoliv těmto únoscům, ale libanonským úřadům," uvedl prezident. Věc pak 16. prosince konzultoval i s premiérem Bohuslavem Sobotkou se stejným doporučením.

O připravované výměně Zemana podle jeho slov informoval Zaorálek několik dní před uvolněním zajatých Čechů. V souvislosti s tím Zeman ocenil a pochválil Zaorálka. "Stejně tak bych chtěl ocenit ministra spravedlnosti (Roberta) Pelikána, který hájil české národní zájmy a nepodlehl vnějším tlakům," řekl Zeman,

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme