Zeman pošle peníze z prezidentského fondu na podporu Klokánků

Prezident Miloš Zeman dnes bilancoval první polovinu svého funkčního období. V úvodu mluvil o čtyřech tématech – uprchlické krizi, Fondu ohrožených dětí, svojí cestě do Číny a připomínce srpnových výročí. Poté odpovídal na dotazy novinářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman bilancoval první polovinu svého funkčního období

Prezident Miloš Zeman bilancoval první polovinu svého funkčního období | Zdroj: ČTK

Prezident Zeman přirovnal ve svém úvodním slově migraci k vlně cunami. Podle něj bude uprchlíků mířících do Evropy i nadále přibývat.

„Mám pro to dva důvody. První důvod je pokračující destabilizace některých, zejména afrických, ale nejenom afrických států. Víte, že se jim říká failed states, tedy zhruba zhroucené státy. A druhým důvodem je takzvaný nasávací efekt. To znamená, že ti ilegální imigranti, nyní nemluvím o uprchlících, které chce česká vláda přijmout, ale o uprchlících, kteří nezákonně překračují naše hranice, sem pozvou své příbuzné, své známé,“ vysvětlil Zeman.

Evropská unie by podle něj měla zpevnit svoje hranice, zatím ale prý nevidí žádnou reálnou akci. Česká republika by se proto měla postarat o své hranice sama, dodal Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Miloš Zeman bilancoval první polovinu svého funkčního období

„V souladu s dublinskými dohodami by měla ilegální migranty za tyto hranice vykazovat, a to v případě potřeby i s nasazením armády,“ řekl Zeman.

Dalším tématem, které si Zeman vybral, byly problémy Fondu ohrožených dětí, tedy Klokánků.

Po návratu z Číny chce prezident projednat s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou z ČSSD novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí.

„Před dvěma lety, než byla tato novela přijata, fond hospodařil vyrovnaně. Audit neprokázal žádné pochybnosti v jeho hospodaření a teprve novelou tohoto zákona se podmínky jeho financování zhoršily,“ uvedl Zeman.

Prezident Miloš Zeman bilancoval první polovinu svého funkčního období | Foto: ČTK

Na pomoc Klokánkům chce také využít peníze z prezidentského fondu, který je určený na splácení státního dluhu.

„Předpokládám, i když samozřejmě nejsme schopni nahradit celý výpadek 20 milionů, že na konci tohoto roku z prezidentského fondu dostanou Klokánky první injekci,“ konstatoval Zeman a vyzval další donátory, aby fond také podpořili.

Provozovatel Klokánků zaplatil dluh u finančního úřadu a chce začít čerpat dotace

Číst článek

Na účtu prezidentského fondu je nyní podle údajů z internetových stránek asi 1,1 milionu korun. Postoj prezidenta přivítal předseda Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk.

„Myslím si, že je to reakce na to, že pan prezident situaci dlouhodobě sleduje, a tímto chtěl vyjádřit svůj názor. Jsem velmi rád, že si vybral právě nás i vzhledem k tomu, že vláda bohužel nenašla ve svých finančních prostředcích rezervu tak, aby nám nějakým způsobem finančně pomohla,“ řekl Českému rozhlasu Vaňek.

Fond ohrožených dětí dlužil v polovině srpna na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách či finančnímu úřadu celkem 122 milionů korun. Od června dluh snížil o pět milionů a do konce roku plánoval úspory kolem 20 milionů.

Prezident Miloš Zeman (třetí zleva) bilancoval první polovinu svého funkčního období. Tiskové konference se zúčastnili i (zleva) prezidentův kancléř Vratislav Mynář, ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt a prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček | Foto: ČTK

Prezident se v projevu věnoval i svojí návštěvě Číny, kam odletí v úterý odpoledne. Cílem jeho pětidenní cesty je prý prohloubit ekonomickou spolupráci, podepsat významné dohody a samozřejmě uctít památku obětí u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bilanční projev prezidenta Miloše Zemana sledoval a zejména body týkající se migrace komentoval Petr Nováček

„Považuji svoji cestu do Číny jednak za výraz uznání 17 milionům čínských občanů, kteří padli ve druhé světové válce. I když bych ji počítal od nankingského incidentu, tedy od roku 1937. A pokud někdo tvrdí, že tato válka v Číně nebyla naše válka, tak prozrazuje zvláštní neznalost historie, protože velká část druhé světové války se odehrávala právě na asijském kontinentu,“ podotkl Zeman.

Nejvyšší představitelé členských zemí Evropské unie, USA a dalších západních států buď přijet odmítli, nebo nebyli pozváni. Důvodem jsou obavy, že by přehlídka vojenské moci Pekingu mohla vyslat špatný signál v napjaté situaci v regionu, kde Japonsko a další země kritizují územní rozpínavost Číny.

Jedna z největších bank světa, Bank of China, otevírá v Česku svoji pobočku

Číst článek

Přehlídka se navíc koná na náměstí Tchien-an-men, kde v roce 1989 čínská armáda krvavě potlačila tehdejší prodemokratické protesty. Na přehlídce budou k vidění nejmodernější zbraně čínské armády a na 12 tisíc vojáků.

Putin se při návštěvě Číny setká se Zemanem, oznámil Kreml

Číst článek

Prezident Miloš Zeman bilancoval první polovinu svého funkčního období | Foto: ČTK

Posledním bodem Zemanova bilančního projevu byla připomínka srpnových výročí. Chtěl připomenout výročí podpisu takzvaného moskevského protokolu.

„Napadlo mě srovnat osud tehdejších českých reformních vůdců s osudem Emila Háchy. Tomu Hitler vyhrožoval okupací území a Göring bombardováním Prahy. Naši reformní vůdci, kteří byli v Moskvě, byli v jiné situaci, protože Československo již bylo okupováno a bombardování Prahy tedy nehrozilo. Nevisela nad nimi zátěž fyzické likvidace obyvatel ani zničení hlavního města. O to méně ospravedlnitelné bylo podle mého názoru jejich jednání,“ dodal Zeman.

Podle něj se mohli rozhodnout mezi ztrátou cti a ztrátou funkcí. Nakonec prý ztratili obojí. Pouze národ, který si nevytváří iluze o svých dějinách, má podle Zemana schopnost vytvářet pravdivou budoucnost.

Před 47 lety českoslovenští politici kapitulovali v Moskvě. Začala normalizace

Číst článek

První polovině Zemanova funkčního období se věnoval i Demagog.cz, který hodnotí pravdivost výroků a slibů politiků. Server připravil speciál, kde se věnuje jeho předvolebním slibům. Server spočítal, že 13 jich je splněno, 12 jich Zeman porušil, tři jsou nesplnitelné, 6 jich nerealizoval a 8 slibů průběžně plní.

Mezi splněné sliby server řadí to, že prezident navštěvuje zasedání vlády a promlouvá v obou komorách parlamentu nebo že navrhl Pavla Rychetského do dalšího funkčního období jako předsedu Ústavního soudu. Porušil ale slib, že nebude mít žádné poradce nebo že nebude veřejně kritizovat vládu.

Miloš Zeman | Foto: Český rozhlas

Václav Rokyta, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme