Zeman udělí jordánskému králi Řád bílého lva. Jako výraz podpory v boji s IS

Miloš Zeman chce udělit jordánskému králi nejvyšší české státní vyznamenání. Řekl to v Lánech v rozhovoru pro Blesk. Český prezident odlétá v pondělí na pětidenní cestu, v jejímž rámci navštíví Jordánsko a Spojené arabské emiráty. S jordánským králem Abdalláhem II. by se měl sejít ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Jordánsko v posledních dnech podniklo přes padesát náletů proti bojovníkům takzvaného Islámského státu. Země tak podle tamní vlády plní slib o tvrdé odvetě za vraždu pilota Muáze Kasásiby. Videonahrávku s upálením pilota zaživa džihádisté zveřejnili na internetu počátkem února.

Zeman označil Jordánsko za jeden ze stabilních států na Blízkém východě. A řekl, že bude pokládat za svoji povinnost vyjádřit Jordánsku podporu v jeho boji.

Přehrát

00:00 / 00:00

O praxi při udílení nejvyšších českých vyznamenání mluvil historik Pavel Šimůnek

„A dokonce to vyjádřím i symbolicky tím, že Jordánskému králi udělím nejvyšší český řád, Řád bílého lva,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro Blesk.

Podle historika Pavla Šimůnka není na udělení řádu z politických důvodů nic neobvyklého. „Dostávají je hlavy států, ale samozřejmě i okruh osob, které se zasloužily nějakým významným způsobem o Českou republiku, o českou státnost – na mezinárodním i domácím poli,“ řekl Šimůnek Českému rozhlasu.

Také, to, že prezident řád poveze do ciziny, podle něj nijak nevybočuje ze standardů. „Je to možné a je to v mezinárodní diplomacii obvyklé takto postupovat,“ dodal Šimůnek.

Jordánsko zesiluje útoky proti Islámskému státu. Jordánské letectvo podle královské armády podniklo celou pětinu koaličních náletů proti islamistům. Někteří Jordánci se však obávají, že tvrdým postupem proti radikálům jen zesílí vnitřní opozice.
Z Jordánska pochází třetí nejvyšší počet zahraničních bojovníků v Sýrii, mezi Jordánci je však zároveň vůbec nejvyšší počet bojovníků Islámského státu v přepočtu na jednoho obyvatele.

Zeman chce během své cesty také vyzvat k široké mezinárodní podpoře arabských zemí v boji proti terorismu. V této souvislosti opět oživil spor s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) z přelomu ledna a února.

Zeman tehdy vyzval k ozbrojené akci proti Islámskému státu pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN, která by se zaměřila na výcvikové tábory teroristů. Zaorálek takovou akci odmítl s tím, že proti radikální islámské ideologii by měli zasáhnout především muslimové a akci navrhovanou Zemanem označil za křižáckou válku.

„Nechat arabské země, aby si samy pomohly s teroristy, je totéž, jako kdybyste svého času řekli, že Němci se sami mají vypořádat s Adolfem Hitlerem,“ glosoval dnes Zeman.

Řád Bílého lva je nejvyšším českým státním vyznamenáním | Foto: Vláda České republiky

Pavla Firbacherová, Eliška Malínská, kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme