Zemana na cestě po Asii doprovázel i šéf zbrojovky, které vybuchl sklad ve Vrběticích

Prezidenta Miloše Zemana doprovázel koncem loňského roku na cestě po Střední Asii také podnikatel Petr Bernatík, který šéfuje zbrojovce Imex. Právě tato firma měla ve Vrběticích pronajaté muniční sklady, které explodovaly. K zodpovědnosti za účast podnikatele na misi se nikdo nehlásí. Na případ upozornily Lidové noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka schvaluje seznam podnikatelů vedoucí kanceláře hlavy státu, tedy Vratislav Mynář.

„Pan prezident není tím, kdo by sestavoval podnikatelskou misi nebo vybíral podnikatele,“ tvrdí Ovčáček.

Mynář oponuje tím, že seznam dodává Kanceláři prezidenta republiky Svaz průmyslu a dopravy. Ten také podnikatele oslovuje a vybírá. Podle mluvčího svazu Milana Mostýna ovšem nebyly žádné důvody, které by firmě Imex v účasti na misi bránily.

„Pro zařazení do podnikatelské mise je podstatné, že se účastníci písemně zavazují, že mají například uhrazené veškeré závazky vůči státu, že se vůči nim nevede žádné soudní řízení, že nejsou v insolvenci,“ přiblížil.

„Bezpečnostní či další informace jsou prověřovány prostřednictvím Kanceláře prezidenta republiky. Podle našich kritérií a podle našich informací jsme tuto firmu nevyřadili ze seznamu a nespojovali jsme výbuchy s touto firmou,“ dodal Mostýn.

Vratislav Mynář napsal v SMS zprávě, že Kancelář prezidenta republiky přijme opatření, která zabrání „podobným ojedinělým případům“.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD není výběr zástupců firem prezidentova starost: „Pan prezident asi nemá čas a prostor, aby zkoumal seznamy účastníků podnikatelských misí. Myslím si, že to je primárně problém jeho spolupracovníků a jeho okolí, aby takové věci zkoumali a prověřovali.“

David Černý, Lenka Jansová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme