Zemřel bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross, bylo mu 45 let

Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 45 let někdejší premiér české vlády Stanislav Gross. Byl výraznou osobností České strany sociálně demokratické, kterou také nějaký čas vedl. V politice skončil v roce 2005 v důsledku aféry kolem financování svého bytu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Gross

Stanislav Gross | Zdroj: ČTK

Stanislav Gross se narodil v roce 1969 v Praze. Po střední průmyslové škole pracoval v lokomotivním depu a později byl předsedou Rady mládeže.

Na sklonku roku 1989 vstoupil do ČSSD, od roku 1992 zastupoval stranu ve sněmovně jako poslanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross. Jeho politickou kariéru připomíná redaktor Jan Herget

Jeho politická kariéra stoupala strmě nahoru, Miloš Zeman ho několikrát označil za „korunního prince" sociální demokracie.

V letech 2000 až 2004 působil Gross jako ministr vnitra. Po rezignaci Vladimíra Špidly se stal předsedou vlády.

V čele kabinetu ale vydržel jen devět měsíců. Příčinou demise bylo nejasné financování Grossova bytu, které nedokázal v médiích ani ve sněmovně věrohodně vysvětlit.

Na podzim 2005 Stanislav Gross v politice skončil úplně a věnoval se advokátní praxi. Titul doktora práv získal v roce 2004 na Západočeské univerzitě v Plzni.

PŘEHLEDNĚ: Politici reagují na úmrtí Stanislava Grosse

Číst článek

Kauzu s koupí bytu i další Grossovy finanční transakce prověřovala policie, nezjistila ale žádné porušení zákona a případy odložila.

'Nemluvil jsem pravdu. Omlouvám se'

Na jaře 2014 Stanislav Gross v České televizi přiznal, že nemluvil pravdu. „Kdybych se býval nebál možná přiznat, že jsem financoval byt z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do takových polopravd a lží,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak významným politikem byl Stanislav Gross? Na bývalého premiéra vzpomínal komentátor ČRo Petr Nováček

Za své chování se také veřejně omluvil. „Všem vám, kteří jste mi před x lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, se opravdu omlouvám. Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo a šlo ze mě ven,“ prohlásil.

V posledních letech měl Stanislav Gross vážné zdravotní problémy, o svém soukromí ale veřejně nemluvil. Podle médií trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby.

Stanislav Gross | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme