Zemřel herec Lubomír Lipský, bylo mu 92 let

Ve věku 92 let zemřel herec Lubomír Lipský. Informaci Českému rozhlasu potvrdil člen jeho rodiny. Lipský hrál stovky rolí v divadle, filmu i televizi. Do povědomí diváků se zapsal například rolemi ve filmech Šest medvědů s Cibulkou, Ať žijí duchové nebo díky seriálu Tři chlapi v chalupě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary | Foto: Tomáš Adamec

„Zemřel v klidu ve spánku na následky prodělaného zápalu plic. Zrovna na tomto oddělení ležel mimo jiné proto, že zde měl rodinné vazby. Jako lékařka zde pracuje jeho neteř. Rodina ho neustále, i v těch posledních týdnech navštěvovala,“ řekla mluvčí Thomayerovy nemocnice Lenka Drmotová.

Na počátku herecké dráhy Lubomíra Lipského stál studentský ochotnický kroužek, který s bratrem Oldřichem a dalšími kamarády založil v roce 1943 v Pelhřimově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Lubomíra Lipského zavzpomínal umělecký šéf Městských divadel pražských Petr Svojtka

Divadlo se stalo jeho životní láskou. Desítky let byl členem Městských divadel pražských a proslavil se také ve filmu, televizi a rozhlase.

Lubomír Lipský vynikal zejména v komediích. Mezi jeho nejslavnější divadelní role patřil lord Beberley neboli Bebs v představení Charleyova teta na prknech Divadla ABC.

„V roce 1964 byl takový boom asi šest let té Charleyova tety. Roli Bebse, študentíka, který se převlékal za tetu, jsem hrál asi pětsetkrát,“ vzpomínal Lipský.

V 90. letech se Charleyova teta do divadla ABC vrátila. Lubomír Lipský se tentokrát objevil v roli Spetigua a lorda Beberlyho hrál Jan Hrušínský.

„Ty salvy smíchu, které jsem si z Charleyovy tety pamatoval z dětství, nás provázely po celou dobu, co jsme to uváděli. Hráli jsme to 380krát,“ řekl Hrušínský.

Lubomír Lipský se proslavil zejména v komediálních rolích, nejen na divadle, ale také ve filmu. Třeba v roli George v satirické komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku anebo dědečka v Saturninovi. S rolemi dědků ostatně začínal už v 35 letech. Tehdy hledal inspiraci v hospodách.

„V tomto prostředí jsem si občíhnul několik takových dědků a kvůli tomu, abych budil takový dojem stařeckosti, tak mi režisér vymyslel, abych měl pořád fajfku v ústech,“ vzpomínal Lipský na roli dědy Potůčka v legendárním seriálu Tři chlapi v chalupě.

Městská divadla pražská si připomínají Lubomíra Lipského | Foto: Jan Charvát

Za operetní roli Billa Kippa v muzikálu Sny z Nového Yorku v Hudebním divadle v Karlíně získal v roce 1997 Thálii, o osm let později následovala Thálie za celoživotní dílo.

Divadelní, ale i filmové role se mu nevyhýbaly ani v pokročilém věku. Objevil se například v Kameňácích nebo ve filmu Bobule. V den svých devadesátých narozenin si s chutí zahrál v představení Pan Kaplan má třídu rád v Divadle ABC.

Zatleskat mu tehdy přišli i známí umělci - mimo jiné režisér Zdeněk Troška a herci Václav Postránecký nebo Carmen Mayerová.

Krátce po svých devadesátinách vstoupil do Dvorany slávy TýTý.

Lubomír Lipský | Foto: Český rozhlas

Andrea Skalická, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme