Zemřel skladatel, dirigent a zpěvák Petr Hapka, bylo mu 70 let

Po delší nemoci zemřel ve věku 70 let skladatel, dirigent a zpěvák Petr Hapka. Radiožurnálu to potvrdil jeho dlouholetý přítel a kolega Michal Horáček. Do širšího povědomí se zapsal právě díky spolupráci s textařem a libretistou Horáčkem. Hapka skládal filmovou i scénickou hudbu a spolupracoval například s Hanou Hegerovou nebo Lucií Bílou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Hapka a Michal Horáček v nahrávacím studiu

Petr Hapka a Michal Horáček v nahrávacím studiu | Foto: 2media.cz

Petr Hapka měl k umění blízko od dětství. Tatínek byl akademický malíř a maminka sopranistka v operetě.

Od útlého věku hrál na klavír a později i na violu. Právě hru na tento nástroj studoval na Státní konzervatoři v Praze. K tomu si přibral ještě zpěv a navštěvoval i dramatické oddělení, které vedl Oldřich Nový.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve věku 70 let zemřel skladatel, dirigent a zpěvák Petr Hapka. Jeho život přiblížila redaktorka Eva Rajlichová.

Za studií začal působit jako klavírista v malých pražských divadlech. Na konci 60. let byl dirigentem pražského Divadla za branou. Složil tu třeba hudbu k inscenacím Hodina lásky nebo Zelený papoušek.

Pro českou hudební scénu byla zjevením jeho dlouhodobá spolupráce s Hanou Hegerovou.

Legendární píseň Levandulová přitom Hapka původně zpívat neměl. Napsal ji pro Jiřího Suchého. Part se ale rozhodl nazpívat poté, co Suchý nemohl vystupovat.

„Celý život jsem ho obdivoval. Jeho obrovskou invenci, neotřelost a originalitu. Každá písnička byla solitérem, který nepřipomínal ani nic předtím, ani nic potom. Také to byl laskavý a dobrosrdečný člověk. Za celý život jsem s ním neměl jediný konflikt,“ vzpomíná skladatel a zpěvák Michael Kocáb.

Album Hany Hegerové s názvem Potměšilý host z roku 1987 odstartovalo mimořádně úspěšnou spolupráci s textařem Michalem Horáčkem. O rok později pak vyšlo dodnes ceněné album V penzionu Svět.

„S Petrem Hapkou jsem spolupracoval 30 let a v nejbližší blízkosti jsem mnohokrát zažil, jak se rodí zázrak. On byl v tomhle jedinečný, nikdy jsem to nezažil a patrně už ani nezažiju,“ říká přítel a kolega Michal Horáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěchy skladatele, dirigenta a zpěváka Petra Hapky, který zemřel ve věku 70 let, připomněl hudební publicista Josef Vlček.

"Nikdy už na něj nemůžu přestat vzpomínat, protože je součástí mého života a nejen mého, i mnoha dalších kolegů. Udělal ohromnou spoustu filmů. Zejména je ale součástí života spousty lidí, kteří jeho hudbu potřebovali, protože jim dávala zvláštní emoci."

Horáček dodal, že právě Hapkova hudba tu zůstává a bude lidi ještě dlouho oslovovat.

Hapka skládal také filmovou hudbu. Jeho podpis najdeme pod více než stovkou celovečerních snímků. Známé jsou například Páni kluci, Panna a netvor, Den pro mou lásku nebo Krakonoš a lyžníci. Stejně tak nezapomenutelná je jeho hudba pro televizní seriály Bylo nás pět či Gagman.

„Já jsem ho nechtěl vidět bezmocného, protože jsem ho znal jako velice výraznou osobnost, jako zdravého, schopného člověka,“ litoval režisér Juraj Herz, že svého kolegu a přítele nebyl navštívit.

Petr Hapka se prosadil i jako zpěvák. Jeho osobitý projev vynikl v autorských duetech se zpěvačkami Lucií Bílou (Dívám se, dívám), Janou Kirschner (Bude mi lehká zem) nebo Szidi Tobias (Na hotelu v Olomouci).

Podle hudebního publicisty Josefa Vlčka svět opustil jeden z největších českých skladatelů druhé poloviny 20. století.

„Patřil ke zpívajícím skladatelům, kteří si vytvořili tak osobitý a svérázný hudební jazyk, že je poznáte na první poslech. Slyšíte písničku a říkáte si, že ji musel napsat Hapka,“ uzavírá Vlček.

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme