Zemřela sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. Bojovala s těžkou nemocí

Ve věku 74 let zemřela v úterý večer bývalá československá sportovní gymnastka Věra Čáslavská. Zprávu, kterou jako první zveřejnil na svém facebookovém profilu spisovatel Pavel Kosatík, potvrdila Českému rozhlasu režisérka Olga Sommerová. Čáslavská bojovala s rakovinou slinivky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Čáslavská ve filmu Věra 68

Věra Čáslavská ve filmu Věra 68 | Foto: oficiální Facebook Věra 68

Loni v květnu podstoupila Věra Čáslavská náročnou operaci, po níž absolvovala chemoterapie.

Kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu nemohla letos odcestovat na olympijské hry do brazilského Ria de Janeira.

Sama Čáslavská se stala nejúspěšnější československou olympioničkou v historii. Ve sportovní gymnastice získala tři zlaté medaile na olympijských hrách v Tokiu 1964 a čtyři v Mexico City 1968. Pod pěti kruhy byla také čtyřikrát stříbrná a čtyřikrát vyhrála mistrovství světa.

V posledních měsících bojovala s rakovinou slinivky. Zemřela ve věku 74 let v úterý 30. srpna 2016 večer. Jako první o tom na svém facebookovém profilu informoval novinář a spisovatel Pavel Kosatík, jenž o Čáslavské napsal knihu Život na Olympu.

Skvělé sportovní výkony, pevný občanský postoj. Taková byla Věra Čáslavská

Číst článek

Českému rozhlasu zprávu posléze potvrdila režisérka Olga Sommerová, která o jedenáctinásobné mistryni Evropy natočila celovečerní dokument Věra 68. „Je to pro mě hrozně těžká zpráva, ztratila jsem velkou přítelkyni. Myslím, že Věra byla jednou z největších Češek, které jsme kdy v historii měli,“ řekla Sommerová ve vysílání Radiožurnálu.

V srpnu 1968 se Čáslavská podpisem manifestu Dva tisíce slov postavila proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a byla vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Věnovala se trénování, po sametové revoluci předsedala národnímu olympijskému výboru. V letech 1995 až 2001 byla také členkou Mezinárodního olympijského výboru.

Další podrobnosti připravujeme.

Věra Čáslavská - medaile | Foto: Český rozhlas

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme