Žena, jíž norské úřady odebraly děti, podala žalobu. Pomoc slibuje i diplomacie

Češka, které v Norsku odebrali děti, se bude soudit. Právníci Evy Michalákové podali návrh na přezkoumání rozhodnutí norské sociální služby. Žaloba by podle informací Mladé Fronty Dnes mohla pomoci české vládě zvýšit diplomatický tlak na Norsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf

Pavel Hasenkopf | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle advokáta Pavla Hasenkopfa, právního zástupce matky odebraných dětí, byla žaloba podmínkou ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) pro diplomatickou intervenci. Hasenkopf to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Čili ta žaloba byla 10. prosince podána, nyní se tam doplňuje nějaké odůvodnění,“ uvedl Hasenkopf.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj v případu dětí odebraných norskými úřady přiblížil právník Pavel Hasenkopf

Ministr už uvedl, že je připravený podat diplomatickou nótu. Ta by měla ujistit Nory, že u matky v České republice dětem nehrozí nějaká újma. Pavel Hasenkopf to okomentoval ještě lapidárněji.

„V rámci toho řízení má ujistit norskou stranu, že i v České republice jsme již slezli ze stromu a že jsme schopni se postarat o děti, které mají nějaký sociální problém, že i zde máme sociální službu a že v případě, že vydají děti paní Michalákové do České republiky, že tady budou pod dozorem,“ podotkl Hasenkopf.

Případ už jednou zamítl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku a také norské soudy odmítly dřívější odvolání. K čemu tedy nová žaloba?

„My od začátku tvrdíme, že to odebrání nebylo na místě, protože veškerá podezření proti paní Michalákové byla vyvrácena. Ta nová žaloba, to je věc, kterou norské právo umožňuje v podstatě vždycky po roce od předchozího rozhodnutí a paní Michaláková tam bude nově prokazovat, že je schopná starat se o své děti,“ vysvětlil Hasenkopf.

Dodal však také, že v praxi bývá drtivá většina těchto žalob neúspěšná. Proto také chtěl od ministra zahraničí ujištění, že v případě, že to „jako obvykle“ dopadne i tentokrát, stát v diplomatické intervenci nepoleví.

Precedentní případ?

Případ Evy Michálkové není jediný tohoto typu. Norové, konkrétně norský úřad na ochranu dětí Barnavernet, odebrali potomky i jiným českým rodinám – nejen českým, ale i norským a pak z dalších zemí.

Hasenkopf odhaduje, že Norové budou chtít rychlé řešení případu – aby se z něj nestal precedens – to by mohlo nahrávat jeho klientce.

„Pro paní Michalákovou je to naděje a současně pro ostatní možná svítí světýlko na konci tunelu, ale zatím velice slabé,“ uzavřel Hasenkopf.

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme