Získat práci se 'záznamem' je obtížné. V kavárně Dismas je podmínkou

Už 16 odsouzených zaměstnala po propuštění z vězení pražská kavárna Dismas. Funguje od července a provozuje ji obecně prospěšná společnost. Peníze na zřízení kavárny a platy zaměstnanců dostala od Evropské unie. Bývalí vězni připravují občerstvení a obsluhují hosty. Některým už také nová startovací pozice umožnila najít si práci jinde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kavárna Dismas

Kavárna Dismas | Foto: Oficiální Facebook

Čtyřiadvacetiletý Petr byl ve vězení rok a půl za majetkovou trestnou činnost.

Před měsícem a půl ho propustili, od té doby pracuje v kavárně. Práci mu pomohla sehnat matka.

„Zařídila mi schůzku už třetí den po propuštění, tak jsem přišel a měl jsem přijímací pohovor. Řekl jsem, jak to všechno bylo, za co jsem byl ve výkonu trestu a že chci hned nastoupit do práce, protože jsem zvyklý pracovat – pracoval jsem i ve vězení. Už druhý den se mi ozvali, že můžu nastoupit do práce,“ popisuje Petr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam v rejstříku trestů často znemožňuje získat práci. V kavárně Dismas bez něj naopak nikoho nezaměstnají. Připravila Jana Čermáková

Sehnat práci podle něj skutečně nebylo jednoduché.

Zkoušel to i přes Sdružení pro probaci a mediaci v justici, tedy nestátní neziskovou organizaci, která působí v oblasti prevence kriminality a začleňování lidí s kriminální minulostí zpět do společnosti.

„Už během výkonu trestu jsem si sháněl práci, abych - až budu propuštěn - rovnou mohl jít pracovat. Bylo to hrozně složité, protože všude chtěli čistý trestní rejstřík. Zkoušel jsem to přes Rubikon, ale tam mi řekli, že je to na dlouhodobé spolupráci a že jsem se jim ozval pozdě,“ dodává Petr.

Kavárna poskytuje podporu, školení i vzdělání

Zatímco jiným zaměstnavatelům záznam v rejstříku trestů mnohdy vadí, v kavárně Dismas je to naopak podmínka.

Kateřina Plháková z obecně prospěšné společnosti, která podnik provozuje, říká, že aby někoho přijali, musí mít za sebou vězeňský trest. Nestačí přitom jen podmíněné odsouzení, kavárna pracuje skutečně jen s lidmi, kteří byli za mřížemi.

„Poté, co je zaměstnáme, jim poskytujeme určitou podporu, ať už se to týká bydlení, řešení dluhů atd. Dostávají u nás jak profesní, tak mimoprofesní školení, a v jeho rámci je připravujeme i na otevřený trh práce, kde je vyškolíme v různých oblastech - jak v gastronomii, tak jim poskytujeme třeba vzdělání v angličtině, počítače a tak dále,“ přibližuje Plháková.

Když zaměstnanci v kavárně skončí, dostanou potvrzení, jakými druhy kurzů prošli. Najít po propuštění z vězení práci je totiž často obtížný úkol.

Práci nemůže najít více než polovina trestanců

Změnit tuto praxi je podle ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Heleny Válkové velmi důležité. Podle statistik má totiž s hledáním práce dlouhodobě problém více než polovina odsouzených.

„Jeden z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje, jestli odsouzený po výkonu trestu odnětí svobody nebo podmíněném propuštění z výkonu trestu odnětí svobody selže nebo neselže, je právě to, jestli najde, nebo nenajde práci, a to se týká zejména odsouzených mladších 30 let,“ uvádí ministryně.

Potvrzují to nejen zkušenosti státních zástupců a soudců. Jestli najdou po propuštění práci, se podle Válkové nejvíce obávají i sami vězni.

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme