'Zlomit ruce, nohy nebo ho udělat na vozíčku?' V podsvětí se domlouvalo zmrzačení nepohodlného právníka

Miliardovému obchodu s pražským Palácem Blaník předcházel příběh, ve kterém nechybělo podezření z přípravy vraždy. Podnikatel Tomáš Pitr při partii o majetek za 2,5 miliardy korun inicioval policejní vyšetřování přípravy vraždy. Dokonce si objednal ke spolupráci hlavy českého polosvěta. Ti nahráli akcionáře pražského Paláce Blaník, přejmenovaného na Fénix, při tom, jak si měl objednat likvidaci svého obchodního oponenta Viktora Bradáče. Reportéři Radiožurnálu získali nahrávku, která měla sloužit jako klíčový důkaz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto)

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Před policejní budovou Na Perštýně v centru Prahy překračoval 9. listopadu minulého roku drobný, rtuťovitý muž. Měl domluvenou schůzku s policistou, kterého z minulosti znal.

Přehrát

00:00 / 00:00

'Zlomit ruce, nohy nebo ho udělat na vozíčku?' V podsvětí se domlouvalo zmrzačení nepohodlného právníka. Natáčel reportér Radiožurnálu Janek Kroupa

V kapse měl mobil, klíče od luxusního auta a paměťový disk. Podnikatel Tomáš Pitr šel policistovi oznámit přípravu vraždy a na flashce nesl nahrávky, na kterých se baví podnikatel Luděk Vinš s nekorunovanou hlavou albánského podsvětí Baškimem Kjazimim alias Bojanem. Mají řešit likvidace právníka Viktora Bradáče.

Vinš vede s Bradáčem letitý spor o akcie Paláce Fénix na Václavském náměstí a Hotelu Čechie, majetku za zhruba 2,5 miliardy korun. Bradáč zastupuje další akcionáře, kteří tvrdí, že je Luděk Vinš okradl. Podnikatel to odmítá. Bradáč je ale neústupný a ve sporu docela úspěšný a s Vinšem navíc nemají přátelské vztahy.

„Jestli jsem to chtěl, nebo nechtěl, takhle to vůbec není. Nic takového jsem neinicioval, v žádném případě ne. To, že mě ten člověk štval, to je jasné,“ přiznává Luděk Vinš.

Ať už to tedy bylo jakkoli, neoddiskutovatelným faktem zůstává, že Vinš vedl hovory o tom, že by se jeho obchodnímu oponentovi mělo něco nepěkného přihodit. Samozřejmě ale nevěděl, že Bojan pracuje pro Tomáše Pitra a má u sebe diktafon.

Palác Blaník změnil majitele. V obchodu se objevilo jméno lobbisty Janouška

Číst článek

Den poté, co Pitr oznámil případu vraždy, dobrovolně přichází na policii další dva svědci. První je albánský boss Bojan a druhým je nepsaný šéf českého polosvěta, Vlastimil Spěvák. Muž, který si v minulosti odseděl 18 let.

Oba potvrzují, že Vinš zastrašování nebo zmrzačení opravdu objednat chtěl. Reportéři Radiožurnálu mluvili se Spěvákem z očí do očí, nakonec souhlasil s rozhovorem po telefonu.

„Nechtěl bych se k tomu vyjadřovat. Domnívám se spíše, že asi došlo k nějakým takovým dezinformacím. Nechtěl bych to dál hodnotit,“ říká Spěvák, který na policii tvrdil, že vše dělal právě pro Tomáše Pitra. „Nevím, odkud máte informace, ale nějak tak to bylo,“ přiznal neochotně Spěvák spolupráci s Pitrem.

A co měli podle Pitra skutečně za úkol? „Oni byli jen ti, kdo mi předávali informace, které získali,“ konstatuje Pitr.

Policie případ odložila

Česká policie začala případ vyšetřovat, dokonce připravila akci, kdy by peníze na zastrašení nebo zmrzačení lidí poskytla sama policie. V tu chvíli vše vypadalo, že Vinš bude dopaden a skončí na mnoho let ve vězení, jenže to se nakonec nestalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlomit ruce, nohy nebo ho udělat na vozíčku?' V podsvětí se domlouvalo zmrzačení právníka. Policie případ odložila. Natáčel reportér Radiožurnálu Janek Kroupa

Za Vinšem přichází v roli prostředníka další významný muž, fotbalový boss Jaroslav Starka, a Vinš dostává nabídku, která se neodmítá.

„Podívej, ty jsi v minulosti okradl své společníky, kteří jsou staří. A teď přišla jiná skupina mladá a bohatá a okrade tebe. Vyber si, buď se s nimi nějak dohodneš, nebo půjdeš prostě do vězení,“ řekl podle zdroje Radiožurnálu Starka. „Ano, nevím, jestli přesně těmito slovy, ale obsah je správně,“ přikyvuje Vinš.

V tu chvíli se ukazuje, kdo je za celým příběhem. S Vinšem totiž nejedná jen Tomáš Pitr, ale i lobbista Roman Janoušek. Vinš nemá na výběr, a tak s nimi nakonec obchod uzavírá. Součástí dohody je i to, že vyšetřování skončí, což se obratem děje.

Policie letos koncem jara případ odložila. Důvod? Z části se mohlo jednat o provokaci. Policie se ke svému postupu odmítla vyjádřit. „Městské státní zastupitelství věc dozorovalo a v tuto chvíli je pravomocně skončena. Dohled vykonalo i Vrchní státní zastupitelství a shledalo postup jako zákonný,“ řekla mluvčí městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Janek Kroupa, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme