Zrušení zdravotnických poplatků schválil Senát, chybí už jen podpis prezidenta

Třicetikorunové poplatky za návštěvu u lékaře a za recept zřejmě brzy skončí. Novelu zákona, která se zrušením poplatků počítá, dnes schválil Senát a k tomu, aby vstoupila v platnost, chybí už jen souhlas prezidenta. Třicetikorunové poplatky by lidé měli přestat platit od prvního ledna příštího roku, devadesátikorunová taxa za návštěvu pohotovosti zůstane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát (ilustrační foto)

Senát (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Senát se dnes naposledy sešel ještě ve starém, předvolebním složení. Pro zrušení poplatků hlasovalo 44 z 66 přítomných senátorů.

Regulační poplatky ve zdravotnictví zavedla před šesti lety vláda Mirka Topolánka (ODS). Hlavní argument byl, že se tím do zdravotnictví dostanou další peníze a také že lidé budou zdravotní péči méně zneužívat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení třicetikorunových poplatků diskutovali senátor za ČSSD Jan Žaloudík a poslanec za TOP 09 Leoš Heger

Tehdejší levicová opozice však krok kritizovala a ani před širší veřejností se pravicovým vládám nedařilo platby dost obhájit. Z průzkumu veřejného mínění, který si nedávno nechal zpracovat Český rozhlas, vyplynulo, že všechny poplatky u lékaře by chtěla zrušit asi polovina Čechů.

Podobné argumenty jako při zavádění poplatků zaznívají i při jejich rušení. Podle senátora za ČSSD Jana Žaloudíka nebyly příjmy z poplatků tak významné a přeceňovat nechtěl ani jejich roli v boji proti zneužívání zdravotní péče.

„Těch pár, kteří by chtěli zneužívat zdravotní péči, by nemělo obtěžovat tu drtivou většinu,“ poznamenal Žaloudík.

Pravice naopak zrušení poplatků kritizuje. „V systému ubude pět miliard, které dostávali ať už praktičtí lékaři nebo to dostávaly nemocnice. To bude hrazeno z úhradové vyhlášky a tím se samozřejmě navýší výdajová částka pojišťoven,“ poznamenal senátor za ODS Přemysl Sobotka.

Právě přes pojišťovny chce stát výpadek příjmů kompenzovat. Žaloudík takový krok hájí.

Automat na regulační poplatky v břeclavské nemocnici | Foto: Hana Ondryášová

„Ty důvody jsou dva. První je, že poté, co přišly zdravotnické poplatky, tak ty platby se snížily, a druhá věc je, že stát umí být také trošičku darebný, takže třeba čtyři roky nevalorizoval platby za své, státní pojištěnce, a víme, že tehdy narostla cena všech komodit. Čili stát teď ani tak nekompenzuje, jako splácí svůj dluh,“ namítl senátor.

V případě kompenzací farmaceutům chce ministerstvo zdravotnictví zavést zvláštní výkon vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění.

Podle dalšího odpůrce rušení poplatků, poslance TOP 09 a bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera, to bude ovšem technicky náročné řešení, protože situace jednotlivých lékáren se liší podle místa i velikosti – a podporu potřebují především ty malé. „Myslím, že to řešení, které teď vymýšlí ministerstvo zdravotnictví, s tím musí počítat,“ podotkl Heger.

Na čem se obě strany zatím shodnou, je devadesátikorunová platba za pohotovost.

Vladimír Kroc, Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme