Zubaři zvažují protesty, žádají navýšení úhrad nebo platby od pacientů

Zubní lékaři připravují protesty za vyšší platby za péči. Stejně jako minulý týden praktici, i zubaři chtějí přidat za některé výkony, které v rámci základní péče hradí pojišťovny. Případně stomatologové navrhují, aby si tuto péči pacienti platili sami. Pokud neuspějí, zváží protesty. Ministerstvo zdravotnictví nátlak zubařů odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak správně mluvit s pacienty se školí zdravotnický personál například v semilské nemocnici (ilustrační foto)

Jak správně mluvit s pacienty se školí zdravotnický personál například v semilské nemocnici (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Kampaň, během které chtějí veřejnost upozorňovat na nedostatečné financování stomatologické péče, zahájili zubaři přesto, že se v polovině roku s pojišťovnami na úhradách pro příští rok dohodli a s tříprocentním navýšením souhlasili. Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz vysvětlil, že lékařům vlastně nic jiného nezbývá než na nabídku pojišťoven kývnout.

Nechtěli spoléhat na vůli ministerstva, jestli jim pro příští rok peníze zvýší, nebo ne na základně úhradové vyhlášky. Jenže po té, co vláda schválila zvýšení platů lékařů v nemocnicích o 10 procent, chtějí na základní péči víc.

Podle Chrze stát vlastně soukromým lékařům nařizuje, aby pacientům prováděli výkony, které jim ale pojišťovny nezaplatí.

„Před časem jsme dostávali naprosto směšnou částku, nějakých 220 korun, teď se to o něco zvýšilo, ale náklady na zhotovení výplně se pohybují zhruba kolem 500 korun v průměrné ordinaci,“ přibližuje.

Černé plomby nebo čištění kanálků

Lékaři proto žádají buď více peněz, nebo aby si pacienti některé zákroky platili sami. Týkalo by se to například černých plomb, čištění kanálků a rovnátek pro starší 18 let. Preventivní prohlídky měly pojišťovny dál proplácet. Pokud si pacienti budou zuby správně čistit, podle stomatologické komory tyto zákroky nebudou potřebovat.

Pokud ministerstvo zdravotnictví nenavýší úhrady o 10 procent nebo nezačne jednat o jejich vyjmutí ze zdravotního pojištění, zubaři chtějí přestat poskytovat základní péči a zastaví příjem pacientů do svých ordinací. O tom ale rozhodnout a svém sjezdu v polovině listopadu.

Ministerstvo zdravotnictví nátlak zubařů odmítá. „Ministerstvo zdravotnictví kategoricky odmítá, aby si další skupina lékařů brala pacienty jako rukojmí. Stomatologové mají čerstvě uzavřenou dohodu s pojišťovnami o úhradách za výkony, a tudíž jejich nátlakové akci naprosto nerozumíme,“ řekl mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme