Zvýšení platů učitelů podporují Babiš, Sobotka i Valachová. Zatím ale není jasné, o kolik vzrostou

Po dnešku není vyloučené, že si učitelé polepší víc. Odbory, ministerstvo školství i premiér jsou pro 10procentní nárůst. Ráno se odboráři sešli s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO a odpoledne s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a šéfkou rezortu školství Kateřinou Valachovou (oba z ČSSD). Příslib zvýšení platů dostali, zatím ale není jasné o kolik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně školství Kateřina Valachová, předseda školských odborů František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová na TK po jednání s premiérem Sobotkou

Ministryně školství Kateřina Valachová, předseda školských odborů František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová na TK po jednání s premiérem Sobotkou | Zdroj: ČTK

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který dříve řekl, že by učitelům přidal 5 procent, po dnešním jednání s vedením školských odborů nevyloučil větší zvýšení platů. V rozpočtu podle něj prostor pro navýšení platů ve školství je. O tom, o kolik se nakonec mzdy učitelů skutečně zvýší, podle Babiše ale musí rozhodnout celá vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Babiš podpořil růst platů ve školství. O tématu mluví Daniel Münich, ekonom z institutu Cerge a Marie Bastlová, komentátorka ČRo

„Nemluvím o procentech, ale o strategii, kde bychom měli začít rozlišovat jednotlivé profese a navýšit u těch, kde je průměrný plat nejnižší. Myslím, že by učitelé a zaměstnanci finanční správy měli mít vyšší navýšení než ostatní,“ uvedl Babiš.

Školské odbory dál trvají na desetiprocentním zvýšení v příštím roce. Jejich předseda František Dobšík po schůzce s ministrem financí řekl, že jednání budou pokračovat.

„Určitě to není na to začít organizovat protestní akce, ale soustředit se na argumentaci, a přesvědčovat ostatní, aby to, co je ochoten pan ministr podpořit, podpořili. Je to otázka hledání kompromisu a zdrojů. Ministr neodmítl, že by se to mohlo posunout, ale to je otázka dalšího jednání,“ připustil.

Vedení školských odborů se dnes sešlo také s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministryní školství Kateřinou Valachovou. Oba podporují desetiprocentní růst platů učitelů. Valachová po jednání vysvětlila, proč je třeba učitelům přidat.

„Jestliže jsme v situaci, kdy nemáme dost učitelů na prvním stupni, musíme dát jasný signál, že se s ohodnocením učitelů začne něco dít. A protože oni jsou na tom nejhůř jako vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří pracují pro stát, primárně stojím na požadavku 10 procent. Ale jsem racionální a jde mi o to, aby se začala situace zlepšovat,“ naznačila.

Ministryně Valachová má v záloze i další plán pro případ, že by se 10procentní navýšení prosadit nepodařilo. Chce navrhnout, aby učitelé dostali přidáno příští rok pět procent a dalších 5 i v letech 2018 a 2019. Pak by podle ní byl v lednu 2019 průměrný plat učitele 32 tisíc korun hrubého měsíčně.

Proti navyšování učitelských platů nemá nic ani opozice. Třeba ODS by ale podle předsedy poslanců Zbyňka Stanjury nepřidávala plošně.

„My si to navýšení představujeme jinak než odbory. Podle nás by se měla zvýšit pravomoc ředitelům škol, aby mohli v těch netarifních složkách zvýšit osobní ohodnocení případně odměny. Podle nás může být průměrný plat až 35 tisíc, ale nemá to být v tarifech, aby se všem zvedlo stejně, ale dát tu pravomoc ředitelům škol,“ vysvětlil.

Pro příští rok bude ministryně Valachová žádat pro regionální školství z rozpočtu minimálně 7 miliard korun navíc. Další jednání vlády o rozpočtu bude 15. června.

Předseda školských odborů František Dobšík a místopředsedkyně Markéta Seidlová odcházejí z jednání s ministrem financí | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Podle ekonoma Daniela Münicha z institutu Cerge mají čeští učitelé společně se slovenskými a maďarskými kolegy nejnižší platy v Evropské unii:

„Je třeba hovořit o výrazném zvýšení platů. Nejde ale o to, o kolik se jim to zvýší příští rok, ale aby tady byla dlouhodobá vize zvyšování platů tak, aby dosáhli alespoň na průměr v Evropské unii.“

Návrh rozpočtu na rok 2017, který na pondělním jednání vlády předložilo ministerstvo financí, zatím nezahrnuje prakticky žádný růst platů státních zaměstnanců. Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech ekonomiky.

Zatímco průměrné hrubé platy v nepodnikatelské sféře se zvýšily o 3,5 procenta na 26 787 korun, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,2 procenta na 23 579 korun. Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny.

Průměrná měsíční mzda / plat učitele regionálního školství (ZŠ, VOŠ a SŠ) | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme