Jelení parohy jsou materiál snů

Jelení paroží není jen působivou zbraní nebo ozdobou na zdi myslivny. Podle nové studie parohy vynikají také svými materiálovými vlastnostmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeleni

Jeleni | Foto: Fotobanka stock.xchng

Výzkumníci z britské Yorské univerzity porovnávali mechanické vlastnosti jeleních kostí a parohů. Kosti jsou v živém organismu neustále vlhké, ale zralé paroží, kterým samci vzájemně bojují, vypadá na pohled jako zcela suché. Vědci nejprve zjistili, že obsah vody v paroží je v době jelení říje výrazně nižší než v jiných obdobích roku a samci tedy bojují "suchými zbraněmi".

Otázkou pak bylo, nakolik ztráta vody ovlivní materiálové vlastnosti paroží ve srovnání s kostmi. Vědci ze stehenních kostí a parohů jelenů připravili čtyřcentimetrové bloky, na jejichž prostředek působili silou až do doby, kdy celý blok popraskal. Podle množství energie, kterou bloky absorbovaly před svým rozdrcením, spočítali, že suché jelení parohy jsou 2,4x tvrdší než vlhké kosti.

Jelen v říji | Foto: Wikipedia, Bill Ebbesen

Studie také ukázala, že parohy ustojí 6x silnější úder než byl ten, který rozdrtil vlhkou stehenní kost. Jeleni tak už před miliony let vyřešili problém, se kterým se často potýkají materiáloví inženýři - jak vytvořit materiál, který bude tvrdý a zároveň odolný. Díky těmto vlastnostem jsou parohy perfektní zbraní, která v jelením souboji bez problému vydrží i tvrdou úvodní srážku.

Zdroj: Journal of Experimental Biology

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme