ČSSD bude v Teplicích řešit program i kandidátky

Sociální demokraté přijeli do Teplic. V tamním Krušnohorském divadle začíná programová konference ČSSD. Má hlavně přijmout program pro květnové volby do Poslanecké sněmovny a představit změny na volebních kandidátkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Foto: Marián Vojtek

Podle předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka se program pro květnové volby od toho pro volby předčasné příliš nezměnil. Velký důraz klade na dopady hospodářské krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek

„Zejména na boj proti nezaměstnanosti, ale ukazuje se, že je potřeba vracet se i k otázkám zdravotnictví, boje proti korupci a samozřejmě důchodové reformy, protože to jsou klíčové oblasti, kde by strany měly ukázat, jaký mají k jejich řešení přístup,“ řekl Radiožurnálu Paroubek.

Programová práce ale podle něj není uzavřená, za měsíc nebo za dva prý může ČSSD ještě některé body zdůraznit nebo přidat.

Víc bychom se měli dozvědět i o podobě případné vlády ČSSD. „Je to finalizace roční debaty, která se vedla nejdřív v odborných komisích, pak na členské základně. Poté jsme se obrátili na širokou odbornou veřejnost,“ přiblížil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Stínová vláda nemusí být konečná vláda

Program je podle něj spojen s určitými jmény. „Budou ho tedy prezentovat ti, kteří tvoří tým spolupracovníků, který jde do voleb,“ dodal Zaorálek.

Na definitivní podobě kandidátek se už včera shodlo předsednictvo ČSSD a velké překvapení proto delegáty konference nečeká. Podle pražského poslance Karla Šplíchala by ale mohlo překvapit obsazení možné příští vlády ČSSD a to vzhledem k tomu, že za stranu kandiduje například současný ministr vnitra Martin Pecina.

„Nejsem si jistý, jestli v této podobě budou ministři ministry. Nemyslím si, že stínová vláda bude skutečná vláda. Jsem přesvědčen, že bude vypadat úplně jinak. Záleží to na volebních výsledcích. Pilíře vedení sociální demokracie, místopředsedové, ministry budou. Ti ostatní, myslím si, to není tak jisté,“ uzavřel Šplíchal.

Jiří Paroubek dnes potvrdil, že uvažuje o angažmá Martina Peciny ve vládě. Jediným jeho protikandidáta na funkci ministra vnitra je František Bublan. „Těším se na jejich souboj na dálku, kdo z nich bude v krajích úspěšnější,“ řekl Paroubek.

Ministerstvo financí by měl v případné příští vládě vést místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka na Rádiu Česko

„Budu podrobně hovořit o našem plánu rozpočtové stabilizace. Vedle podpory hospodářského růstu bude patřit k prioritám příští hospodářské politiky právě snižování tempa zadlužování,“ prohlásil Sobotka.

Místopředseda ČSSD řekl, že dnes představím konkrétní plán na zvýšení příjmů státu a také plán na to, jak omezit plýtvání veřejnými prostředky.

Igor Maňour, Václava Marešová, Milada Richterová, Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme