Situaci kolem Mirka Topolánka probírá širší vedení ODS

Předseda ODS Mirek Topolánek vysvětluje před spolustraníky své nedávné výroky na adresu homosexuálů nebo církví. V Praze právě jedná výkonná rada strany. V úterý situaci celých 12 hodin řešilo grémium strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ideová konference ODS - VIZE 2020 v Městském divadle Brno

Ideová konference ODS - VIZE 2020 v Městském divadle Brno | Foto: Tomáš Adamec

Širší vedení občanských demokratů se sešlo jen dva dny poté, co situaci kolem předsedy po jeho kontroverzních výrocích na adresu homosexuálů nebo církví řešilo grémium. Výkonná rada je širším orgánem ODS než grémium a tím pádem v ní zazní i hlasy z jednotlivých regionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání výkonné rady ODS sleduje Veronika Malá

Její pravomoce jsou oproti grémiu širší - může například rozhodovat o kandidátkách a tím pádem může rozhodnout o případném stažení Mirka Topolánka z jihomoravské kandidátky. Názory delegátů z jižní Moravy jsou vyrovnané.

„Já bych to viděl půl na půl, nemáme ale žádné průzkumy nebo ankety. Zcela jistě by se ale měl pan předseda vydat do regionů a vysvětlit svůj postoj,“ řekl Jiří Kadrnka z jihomoravské organizace ODS.

„Pokud většina členů výkonné rady podpoří myšlenku, že pan předseda nemá kandidovat nebo nemá být lídrem, tak doufám, že to bude respektovat,“ uvedl lídr plzeňské kandidátky Jiří Pospíšil.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř doufá, že se situace už uklidní. Změny na kandidátkách dva měsíce před volbami už podle něj nemají smysl.

Topolánek o úsměv nepřišel

„Doufám, že regiony přijíždějí s tím, že chtějí, abychom uspěli ve volbách a toto sebepoškozování ODS je velmi problematické. Doufám, že se rozejdeme s tím, že všichni slíbí, že s tím skončí,“ prohlásil Tluchoř.

Sám Mirek Topolánek přišel na jednání s úsměvem. Komentovat ale nic nechtěl. Už včera řekl, že pokud si s ním nikdo nebude chtít vyřizovat účty, nemá o výsledek jednání obavy.

Předsedu volí ale jen kongres, proto ani výkonná rada nemůže předsedu přinutit odstoupit, pokud se k tomu sám nerozhodne a to se po úterním jednání grémia Mirek Topolánek rozhodl neudělat.

Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme