Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů mění vedení

Změnou ve vedení prošel Ústav pro studium totalitních režimů. V jeho čele vystřídal Pavla Žáčka historik Jiří Pernes. Jeho nástup provázely otazníky, které vyvolávají některé pasáže v Pernesově životopisu nebo okolnosti výběrového řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pernes  z Ústavu pro studium totalitních režimů

Jiří Pernes z Ústavu pro studium totalitních režimů | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Jeho obhájci ale zdůrazňují, že by nový ředitel měl dostat šanci, a poukazují mj. na kvality, které prokázal jako odborník na moderní dějiny.

Hned v první den přitom Jiří Pernes vyvolal rozruch - když z funkce odvolal několik předních úředníků: ředitele kanceláře, dva náměstky a šéfa odboru informatiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféra v ODS po jednání s Mirkem Topolánkem; ředitel ÚSTR Jiří Pernes po nástupu do funkce odvolal několik členů vedení; Vojtěch Razima a Tomáš Kaas o silničních billboardech a možnosti hromadných nehod; další soud s nacistou v Německu

Pernes v Ozvěnách dne řekl, že považuje za normální, že každý nový šéf si přivede nové vedení. „Já se potřeboval obklopit lidmi, kterým věřím a na které se mohu spolehnout.“

Na řadě je audit

Podle jeho slov bylo minulé vedení ústavu spojené s různými kauzami a nepříjemnými akcemi, které pověst ústavu poškozovaly. „Mám na mysli především kauzu Kundera, různé skandalizování politických činitelů a účelové odhalování jejich minulosti,“ řekl Pernes.

Potvrdil také, že nechá provést personální a finanční audit. Podle Pernese by měl ústav zkvalitnit vědeckou práci a zbavit se izolovanosti.

Pernesovo jmenování prošlo těsně a jeho jmenování odmítla podepsat předsedkyně rady ústavu Naděžda Kavalírová, na protest odstoupili dva členové vědecké rady ústavu - jedním z nich je renomovaný spisovatel, bývalý disident Jiří Gruša.

„Pan Gruša odstoupil, aniž se ani jednou zasedání vědecké rady zúčastnil,“ uvedl Pernes a k námitkám Naděždy kavalírové řekl, že se jí budou muset na důvody zeptat novináři.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme