Ve Dvoře Králové demonstrativně spálili rohovinu, na podporu nosorožců

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem dnes demonstrativně spálili nosorožčí rohovinu. Cílem je upozornit na nelegální obchod s nosorožčími rohy, který může vést k totálnímu vyhubení nosorožců. Hranici zapálil osobně Tony Fitzjohn, který se celý život věnuje ochraně afrických zvířat. Českému rozhlasu poskytl rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oheň zapálili ředitel zoo Přemysl Rabas, modelka Monika Leová a Tony Fitzjohn

Oheň zapálili ředitel zoo Přemysl Rabas, modelka Monika Leová a Tony Fitzjohn | Zdroj: ČTK

Přes padesát kilogramů nosorožčích rohů skončilo dnes v ohni v zoologické zahradě ve Dvoře králové. Šlo o rohovinu ze zásob samotné zoo a dále potom nosorožčí rohy, které zabavili čeští celníci.

Kampaň chce upozornit veřejnost, že situace nosorožců ve volné přírodě je kritická. Oheň zapálil Tony Fitzjohn, který se celý život věnuje ochraně afrických zvířat

Přehrát

00:00 / 00:00

O ochraně nosorožců mluvil se zástupcem OSN Tonym Fitzjohnem Jaromír Marek

"Vysíláme tak jasný signál celému světu, že jsme proti tomuto nelegálnímu obchodu. Že nechceme další krev na našich rukou, že respektujeme ta krásná zvířata. Copak to dává smysl, řezat nosorožcům rohy a používat je jako medicínu? Přitom je prokázáno, že to samozřejmě nefunguje. Sám jsem to zkoušel,“ říká Tony Fitzjohn, dnes už legendární ochrance přírody.

Do České republiky přijel, aby se demonstrativního pálení nosorožčích rohů v královédvorské zoo osobně účastnil. Bývalý spolupracovník George Adamsona se ochranou africké přírody zabývá skoro padesát let.

Tony Fitzjohn | Foto: Marián Vojtek

Motorem pytláctví je rostoucí poptávka po slonovině a klech nosorožců v Asii a zemích Blízkého východu. Jak ale připomíná Tony Fitzjohn, byl to Západ, kdo s hubením divokých zvířat v Africe začal.

Pálení rohoviny provázejí přísná bezpečnostní opatření, kilogram rohů má totiž větší cenu než stejné množství zlata nebo kokainu, na černém trhu stojí asi 1,3 milionu korun.

"Myšlení lidí se za tu dobu určitě změnilo, ale hlavně v západním světě. Tam ale tato divoká zvířata nežijí. V samotné Africe přitom rapidně vzrostl počet obyvatel a rostou i jejich potřeby. Tím divoká zvířata trpí. Prohráváme bitvu s pytláky, které motivuje stále rostoucí cena slonoviny a nosorožčích rohů. Situace je srovnatelná s drogovou scénou."

"V dobách raného kolonialismu jsme to byli my, kdo začal vyvražďovat divokou faunu. My jsme používali slonovinu na výrobu kláves ke klavíru a kulečníkových koulí. Jak lidé bohatli, chtěli jich stále víc a víc. A to se dnes děje na asijském trhu. Málokoho zajímá utrpení zvířat a ožebračování lidí v zemích, odkud surovina pochází."

Tony Fitzjohn je ale optimistou, bez toho by se prý ani nemohl ochranou zvířat tak dlouho zabývat.

„Věřím, že i v Asii je mladá generace lidí, která si uvědomuje, co je v sázce. Co bychom mohli ztratit. Jsem optimista. Afrika už nebude nikdy taková, jako když jsem tam v roce 1967 poprvé přijel, ale jsme si jistý, že divoká zvířata můžeme zachránit a děláme proto maximum,“ říká Tony Fitzjohn.

Dvorská zoo kvůli podpoře nosorožců spálila 53 kg rohoviny | Foto: ČTK

Václav Plecháček, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme