Do české krajiny se vracejí vlci, speciální výběh jim připravili i v šumavském Srní

V Národním parku Šumava chystají speciální projekt, který má návštěvníkům přiblížit život vlků. Do speciálního výběhu v Srní dovezli samici z Bavorska a samce z plzeňské zoologické zahrady. K dispozici mají šelmy čtyři hektary oploceného lesa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zima v ZOO - vlci

Zima v ZOO - vlci | Foto: Aleš Spurný

„Je to možná největší výběh v České republice a je velice atraktivní pro diváky,“ říká náměstek ředitele šumavského Národního parku Miloš Juha.

„Zhruba čtyři metry nad vlčím výběhem vede speciální lávka a oplocení je uzpůsobeno tak, že návštěvník bude mít pocit, že jde volnou přírodou a přitom bude moci pozorovat vlky,“ popisuje speciální výběh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co čeká párek vlků ve speciálním výběhu v šumavském národním parku, přiblížil v ČRo náměstek ředitele NP Šumava Miloš Juha.

Hlavní ambicí projektu je podle Juhy založit na Šumavě novou generaci vlků.

„Projekt bude hotový až někdy koncem léta a my bychom chtěli na úvod mít již na Šumavě rodinu. Proto jsme hledali pár, který se musí setkat již v tuto dobu, kdy vlci mají kaňkování, abychom na jaře mohli mít vlčata,“ vysvětluje.

Podobně budou moci lidé na Šumavě pozorovat jeleny. Centrum na pozorování jelena vzniká u Kvildy na Prachaticku. Obě centra u Srní a u Kvildy jsou součástí projektu, který veřejnosti představuje život šumavských zvířat.

Vlci byli v České republice vystříleni koncem 19. století. V posledních letech se začínají stejně jako do dalších států postupně vracet. Česko má dva základní zdroje pro obnovu výskytu: slovenskou a německo-polskou populaci.

Do chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska – v posledních několika letech však spíš výjimečně, zejména kvůli pytlákům a migračním bariérám, jako jsou velké silnice. Na sever Čech by mohli vlci přicházet právě z oblasti Lužice.

Například loni v září podaly jednoznačný důkaz o výskytu vlků v oblasti Máchova kraje snímky z fotopastí, které tam instalovali pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Z údajů ministerstva životního prostředí vyplývá, že z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích anebo na Balkáně (po zhruba 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii či Německu jich přežívají pouze stovky.

Vladimír Kroc, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme