Semínkoven přibývá. Lidem umožní pěstovat mrkev, jakou jedli předci

V Praze nově funguje takzvaná semínkovna. Jedná se o projekt jakési půjčovny semínek, jehož cílem je zachovat rozmanitost odrůd jednotlivých druhů rostlin. Zájemce přijde, vypůjčí si „genetický materiál“, a z toho co vypěstuje, zase část semínek přinese zpátky. Kromě Prahy si lidé mohou přijít pro semínka třeba i do Pardubic, na Kolínsko, na Vyškovsko a další místa přibývají. Ostatně semínkovnu může založit, kdo chce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Semínkovna v Benátské ulici v Praze

Semínkovna v Benátské ulici v Praze | Foto: Martin Karlík

Na konci chodby vlevo v přízemí knihovny České botanické společnosti v Benátské ulici v Praze leží šuplík plný papírových obálek.

V těch se přehrabuje Vlastimil Dymler, který plánuje vrhnout se na pěstování a semenaření – jen co se přestěhuje s přítelkyní za Prahu, kde bude mít zahradu.

„Jako dítě jsem semenařil nějaké fazole a takové základní věci, ale do budoucna plánujeme také nějaké bylinky, mám tu třeba šalvěj, levanduli – to jsou také určitě zajímavé věci – takže myslím, že se nebudeme držet jen u té zeleniny, ale půjdeme dál,“ líčí své úmysly.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nově otevřené semínkovně v Praze natáčel redaktor Martin Karlík

Semínkovnu může založit vlastně kdokoli a kdykoli – stačí posbírat semínka místních květin nebo zeleniny, popsat, dát je do označené krabice a tu pak umístit třeba v kavárně, na poště, nebo na jiném veřejném místě.

Ne všechen „materiál“ se však hodí takto uchovávat, což se týká i většiny úrody vypěstované z běžně dostupných semen. Zpravidla se totiž jedná o takzvané hybridní osivo.

„Hodně záleží na druhu plodiny, třeba u okurek už nehybridní osivo vůbec nekoupíte v běžných marketech, ale třeba u salátu není problém sehnat nějakou nehybridní odrůdu,“ říká patnáctiletý, ale přesto už zkušený pěstitel Jan Novotný, zakladatel semínkovny v Libenicích u Kolína.

Semínkovnu v Benátské ulici v Praze založila Klára Hrdá, která je iniciátorkou tohoto projektu v Česku. Inspirovala se u „grainothèques“, které fungují ve Francii.

Klára Hrdá je připravená návštěvníkům i poradit. Semenáře bude mimo jiné varovat před úskalími spojenými s takzvanými „vyběhlicemi“.

„Vyběhlice je rostlina, která jde předčasně do květu, nevytvoří tedy tu listovou růžici – týká se to salátu, týká se to třeba i mrkve, která je dvouletá a rozhodně bych ji nedoporučila pro semenaření pro začátečníky. Nicméně u některých mrkví se stane, že třeba vytvoří semena v prvním roce, ale netvoří ten kořen,“ popisuje Hrdá.

Semínkovny kromě Prahy najdou lidé třeba i v Pardubicích, kde jsou hned dvě, další je v Habrovanech na Vyškovsku a do konce roku jich bude v celé České republice nejméně 20. Více informací lze najít na webových stránkách projektu zde.

Semínkovna v Benátské ulici v Praze | Foto: Martin Karlík

Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme