Novela mysliveckého zákona by měla usnadnit odstřel černé zvěře

Stavy černé zvěře se v posledních letech zvýšily tak, že způsobují kalamitu na polích a komplikují dopravu. Škody jenom na zemědělských plodinách dosahují ročně kolem 3 miliard korun. Ministerstvo zemědělství proto přichází s novelou mysliveckého zákona, která by měla odstřel divočáků ulehčit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoké prase s mláďaty

Divoké prase s mláďaty | Foto: Městské lesy Hradec Králové a.s.

Třeba v Mníšku pod Brdy dostali myslivci povolení střílet uprostřed města, protože se divoká prasata procházela volně na náměstí, u pošty, školy či školky.

Novela počítá s tím, že myslivci budou dokazovat plán lovu, a když ho nesplní, budou muset zaplatit pokutu.

„Problém je, že se v současné době divočáci plánují jen v honitbách, kde jsou jako zvěř uznáni a přitom se vyskytují i v honitbách, kde plánováni nejsou. A připravená novela tohle řeší. Měly by se plánovat hony divočáků i tam, kde není les,“ doplňuje člen Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček chystanou novela zákona vítá

V rámci novely se možná přijme i nařízení, že zemědělci s více než třicetihektarovým polem s jednou plodinou budou muset ke svému pozemku připojit pás nižšího porostu. Podle Luďka Králíčka by se tím výrazně usnadnil odlov zvěře.

„Myslivci by to určitě uvítali, zemědělci určitě ne. Projevilo by se to v tom, že by se nám zvěř daleko lépe lovila a mělo by to určitě vynikající dopad na biodiverzitu, která v současné době v zemědělství krajně ubývá,“ vysvětluje.

„Drobní rolníci, kteří hospodaří do třiceti hektarů, budou mít podmínky stejné jako doposud. V případě, že by se opatření přijalo, tak by se dotklo hlavně velkých zemědělských konglomerátů jako třeba Agrofert, družstev, která obhospodařují tisíce hektarů,“ dodává.

Podle odhadů by bylo potřeba snížit počty divočáků až o 300 tisíc. Takové číslo ale není reálné, tvrdí myslivci.

„To číslo je nesmysl. Kdyby se nám každoročně podařilo odlovit 200 tisíc divočáků, bylo by to velice dobré číslo. Myslím si, že ministerstvo zemědělství tomu vyhláškou docela napomohlo, protože odstraňuje řadu byrokratických překážek,“ uvádí Králíček.

Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme