Slůně si už v pražské zoo prohlédli první návštěvníci, samečkovi se daří dobře

Návštěvníci pražské zoologické zahrady dnes měli poprvé možnost spatřit slůně, které se narodilo v úterý. Do pavilonu slonů přišly od rána stovky lidí. Mládě je zatím pouze ve vnitřní části. Matka Janita se o samečka dobře stará. Ten ji všude následuje a pravidelně od ní pije. Mládě se už začalo seznamovat s ostatními členy stáda. I to je zatím bez problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slůně v pražské zoo

Slůně v pražské zoo | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Novorozený sameček se zapsal do historie pražské zoo jako první slůně, které se tu nejen narodilo, ale bylo i počato.

Otcem je samec Mekong, který slůně zplodil ještě před svým odchodem do jiné zoo. Matka Janita se o mládě stará dobře, sameček je čiperný a pravidelně od ní pije.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sloní mládě si dnes v trojské ZOO mohli poprvé prohlédnout návštěvníci. Mezi nimi byla i Lída Křesťanová

Podle chovatele Pavla Brandla ale ještě není vyhráno.

„Pořád jsme ve stádiu, kdy matku s mládětem teprve seznamujeme s ostatními ze skupiny. Ještě neproběhlo představení všem slonicím a nevíme, jak se vyvíjí váha slůněte. Nebudeme předjímat, příští dny nám ukážou,“ řekl.

Mládě zatím zůstává jen ve vnitřním pavilonu. Ven se asi podívá až příští týden. „Až dojde ke spojení se všemi slonicemi a druhý limit je, aby bylo, pokud možno, slunečno, bezvětří, bez deště a víc než 15 stupňů,“ vyjmenoval podmínky ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy získala něco přes rok starého slona indického Baby. Poté se tu vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických.

Slůně v pražské zoo | Foto: Anna Kottová

Dnes pražská zoo chová pouze slony indické, má jich osm, včetně posledního přírůstku. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v srpnu 2014 z Berlína.

Slůně v pražské zoo | Foto: Anna Kottová

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme