Středozemní moře může přijít o větší mořské živočichy

Italští ekologové bijí na poplach. Během necelých čtyřiceti let by prý moře a oceány mohly zůstat bez většiny mořských živočichů. Podle italských ochránců přírody patří k nejvíce ohroženým druhům velryby, žraloci a tuňáci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuňák obecný

Tuňák obecný | Foto: Mississippi-Alabama Sea Grant Consortium

Experti jsou přesvědčeni, že světová moře ničí hlavně neregulovaný rybolov. Alespoň to tvrdí italští ekologové ze sedmi velkých organizací. Ti upozorňují, že se jedná o nezodpovědné drancování moří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zprávě ekologů informovala Vědunka Lunardi.

Ve Středozemním moři je ohrožený zejména tuňák červený. Přitom jen deset procent této ryby končí na talíři Evropanů. Většinu vyloví japonské čluny pro japonský trh. Pro tradiční rybolov tuňáků zbývá opravdu velmi málo.

Ekologové považují za ohrožený druh také žraloky. Loví se například pro farmaceutický průmysl, ale také kvůli ploutvím, oblíbeným zejména v japonské a čínské kuchyni. Navíc se jedná o krutý lov, kdy rybáři žraloka vytáhnou, uříznou mu ploutve a poté ho pustí zpátky. Žralok potom v moři vykrvácí.

Evropská unie tuto praxi zakázala, ale stále poskytuje výjimky a povolení portugalským a španělským rybářům.

I klimatické změny mají na situaci mořské fauny nezanedbatelný podíl. Například letos vody severního Adriatiku zchudly kvůli velkému poklesu teploty. Moře trpí také tím, že se na pobřeží rozrůstají obrovská města. V okolí velkých měst pak vymírá téměř všechno.

Vědunka Lunardi, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme