"Bio semínka" ptákům moc nechutnají

Jsou bio potraviny lepší než ty obyčejné? Z nové studie můžeme usuzovat, že pokud bychom tuto otázku položili ptákům, nejspíš by nám řekli pravý opak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krmítko

Krmítko | Foto: Wikipedia, SP Ber

Zastánci „bio“ či „organických“ potravin občas argumentují tím, že pokud dáme zvířatům na výběr mezi konvenčním a bio jídlem, vyberou si takové, které neobsahuje hnojiva a pesticidy a které vypěstoval ekologicky uvědomělý zemědělec. Tyto preference dokládaly i dřívější studie provedené na laboratorních potkanech. Působivý argument ve prospěch bio potravin teď ale smetli ze stolu ptáci.

Odborný časopis Journal of the Science of Food and Agriculture zveřejnil výsledky tříleté studie, během které vědci sledovali potravní preference jak divokých ptáků, tak kanárků chovaných v laboratoři. Jako první zjistili, že pokud mají opeření strávníci na výběr, dají před bio semínky přednost semenům stejného druhu, která byla vypěstována konvenčními zemědělskými postupy. Vědci to zdůvodňují tím, že konvenční potrava měla v důsledku přihnojování dusíkatými hnojivy větší obsah proteinů a tím pádem byla pro ptáky lákavější.

Zdroj: ScienceNow, Journal of the Science of Food and Agriculture

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme