Botanickou zahradu v Liberci zdobí nově vyšlechtěná odrůda fuchsie

Liberec - tak se jmenuje nová odrůda jihoamerické fuchsie, která teď zkrášluje libereckou botanickou zahradu. Před dvěma lety ji vyšlechtil belgický pěstitel. Liberecký zahradník Jiří Pevný, který se fuchsiím věnuje celý život, pak dostal právo vybrat pro nový výpěstek jméno. A zvolil Liberec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fuchsie

fuchsie | Foto: Pavla Kopřivová

„Líbí se nám to. Je taková zvláštní,“ obdivuje květinu jedna z návštěvnic zahrady.

Květinu věnoval botanické zahradě primátor Liberce Jiří Kitner, který ji dostal darem od pěstitele Jiřího Pevného.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž Fuchsie.mp3

„Kytka je to nádherná. Má poměrně velké plné fialové květy s bílou obrubou. Předali jsme ji naší botanické zahradě panu řediteli, protože já bych měl samozřejmě obavy, že ji někde v kanceláři umořím, takže se o ni budou starat odborníci,“ říká Jiří Kitner.

Fuchsie Liberec má oficiální certifikát, připomíná pěstitel Jiří Pevný: „V podstatě je tam, kdo ji vyšlechtil, kde ji vyšlechtil a datum registrace v celosvětovém měřítku.

Fuchsie Liberec se teď zabydlela v pěstevním skleníku, kde se aklimatizuje. Ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička ví moc dobře, jak se o nádhernou květinu postará:

„No jistě, fuchsie to je archaický sortiment, stačí otevřít knížku starého Vaňka, zahradníci vědí, o čem mluvím, a tam máte do detailu všechny finty co se musí stát, aby rostlina byla nádherná.“

Výjimečný exponát na vzácném místě

V botanické zahradě se prý nová fuchsie výborně hodí. „Máme specializovaný pavilon, takový chladnější skleník se sortimentem právě šlechtěných rostlin, které stojí samozřejmě za mimořádnou pozornost a tato fuchsie tím, že byla takto čestně pojmenována po takovém krásném městě Liberci, je takovým výjimečným exponátem, takže velmi dobře zapadne do našich výtvarných záměrů,“ dodává Studnička.

Kromě Fuchsie Liberec se nově do herbářů zapsaly českými jmény další dvě: jedna byla pokřtěná Jára Cimrman a druhá Jizerské ticho.

Ivana Bernáthová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme