Ochranáři přírody chtějí v Jeseníkách první šnečí rezervaci

Ochranáři přírody objevili v Jeseníkách početnou populaci vzácného šneka - Vřetenatky moravské. Lokalita má podle nich na to, stát se přírodní rezervací. Záměr už je dnes i na papíře. Lesníkům se jejich plán ale příliš nezamlouvá, zvláštní ochrana území je prý zbytečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlemýžď se žlutou ulitou

Hlemýžď se žlutou ulitou | Foto: Jan Rosenauer

U pramenů Javorné severně od Rejvízu se daří vřetenatce moravské. Zoolog Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Adam Lacina tam našel jednu z nejpočetnějších šnečích populací v zemi:

„Není tam sám, je tam dalších 45 druhů měkkýšů a je to typický obrázek jesenického společenstva šneků, které by tu bylo, kdyby tu byly přirozené lesy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ochranáři přírody chtějí v Jeseníkách šnečí rezervaci. V Ranním Radiožurnálu informovala Andrea Švubová.

Ochranáři přírody dnes bojují o vznik první šnečí přírodní rezervace. Jenže lesníkům - majitelům pozemků - přijde záměr zbytečný. Museli by omezit svou těžbu.

„Vlastně to údolí Javorné bylo dřív hodně průmyslové. Byly tam válcovny, hutě, pozinkovny a všechny tyto provozy potřebovaly spoustu dřeva. Takže tam probíhal zásah a přesto ta vřetenatka tam je v hojném počtu. Takže, pokud bychom se k tomu chovali stejně jako dosud, vřetenatka tam bude,“ zdůraznil vedoucí Lesní správy Jeseník Jiří Pňáček.

Ochranáři jsou ale optimisté. Věří, že se s lesníky nakonec dohodnou.

Andrea Švubová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme