Vídeňská zoo má senzaci, narodilo se tam pandí mládě

Vídeňská zoo zaznamenala v krátké době už druhý senzační přírůstek. Poté, co se v zoologické zahradě nedávno narodilo slůně, což je v evropských podmínkách rarita, oznámila zahrada v pondělí další úspěch - narození mláděte pandy velké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každý zvuk mláděte pandy je zaznamenáván a analyzován

Každý zvuk mláděte pandy je zaznamenáván a analyzován | Foto: Tiergarten Schönbrunn

Roztomilý medvěd s černým zbarvením kolem očí je na vymření a každý přírůstek v jeho druhu je dobrou zprávou. Ve Vídni je to navíc už druhá narozená panda za poslední tři roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vojtěcha Bergera o narození malé pandy ve Vídni

Pavilon pand bude několik měsíců zavřený, aby matka s mládětem měla absolutní klid.

„Narození pandy je tak významné i proto, že šlo o přirozené oplodnění, tedy žádné zkumavky. Navíc, a taková je filozofie vídeňské zahrady, chceme, aby mládě vychovávala jen jeho medvědí matka a ne ošetřovatelé. Při posledním narození pandy před třemi lety se nám to povedlo. A to je na tom to jedinečné,“ vysvětluje zástupce ředitelky vídeňské zahrady, zoolog Harald Schwammer.

Úspěch vídeňské zoo podle zoologa Evžena Kůse ukazuje také na to, že zoologické zahrady mohou přispět k záchraně ohrožených druhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne Rž byl zoolog Evžen Kůs.

„I když dneska se v čínských zoologické zahrady rodí mláďata celkem běžně. Ale zoologické zahrady mohou podat pomocnou ruku. Ne, že by se pandy zachránily chovem a vypouštěly do přírody, ale ta zvířata upoutají pozornost k ochraně jejich životního prostředí. Dneska je důležité zvířata nechat přežit v jejich přirozeném prostředí a ne je vozit do zoo k rozmnožování,“ uvedl v Ozvěnách dne.

Malá panda, nebo malý panda, protože nikdo zatím neví, jaké má pohlaví, je proti macaté mámě neuvěřitelně titěrný. Měří jen asi 12 centimetrů. Zoologická zahrada je přesto v optimismu opatrná. Pandy mají během prvního roku života až čtyřicetiprocentní úmrtnost.

Lidé mohou malou pandu sledovat na internetu

Všechny pandy na světě jsou majetkem Číny. Proto i předchozí mládě, které se ve Vídni narodilo, putovalo po čase do domovské vlasti.

„Odhaduji, že pavilon pand zůstane pro veřejnost zavřený dva tři měsíce. Během té doby budeme samozřejmě na webu alespoň zveřejňovat záběry z kamery v boxu s matkou a mládětem, aby veřejnost malou pandu mohla přece jen trochu sledovat,“ dodává Harald Schwammer.

Veřejnost zatím může přemýšlet o jméně, které nová panda dostane. Podle tradice návrhy jmen zveřejňuje Čína, vystaví je na internetu a lidé pak o nich hlasují. V případě minulého mláděte Rakušané rozhodli v anketě o tom, že se panda bude jmenovat Fu long - šťastný drak.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme