Afrika čelí masivnímu vybíjení slonů. Mohou za to pytláci

Za uplynulých deset let ubylo ve volné přírodě více než sto tisíc slonů. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodního svazu ochrany přírody. Za poklesem sloní populace stojí pytláci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sloni, vodopády Tadlo

Sloni, vodopády Tadlo | Foto: David Jakš

Populace afrických slonů čelí obrovskému vybíjení. Za uplynulých deset let klesl jejich počet ve volné přírodě o sto jedenáct tisíc kusů, což představuje pětinu sloní populace.

Informaci zveřejnil Mezinárodní svaz ochrany přírody. Ze jeho studie vyplývá, že za úbytek slonů mohou hlavně pytláci a stoupající poptávka po slonovině v asijských zemích.

Z některých afrických zemí totiž už sloni zmizeli úplně. Například z Ghany, Sierry Leone nebo Pobřeží slonoviny. Jedná se hlavně o západoafrické státy, ve kterých byly malé, izolované sloní populace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Afričtí sloni čelí vybíjení, v některých tamních zemí se už nevyskytují. K tématu řekne více Ondřej Novák.

Na celém světadíle tak zbývá už jen čtyři sta patnáct tisíc slonů, roztroušených po třiceti sedmi státech. Nejvíce jich je v jižní Africe, necelých tři sta tisíc. Zbytek slonů obývá střední a východní Afriku. Tam ale dochází k největšímu úbytku.

„Každý rok ztratíme téměř třicet tisíc slonů. Pokud to tak bude pokračovat dál, do devíti let bude v Africe jen polovina současné sloní populace,“ řekl pro BBC ředitel organizace Sloni bez hranic Mike Chase.

Zájem o slonovinu je vyšší

Takto velký úbytek slonů ochránci zaznamenali naposledy v sedmdesátých a osmdesátých letech. Za klesající stavy může především pytláctví. Pokud by o slonovinu nebyl zájem, nikdo by slony nelovil.

Zabavená slonovina | Foto: Česká inspekce životního prostředí

Zájem je ale stále vyšší. Drtivá většina upytlačených klů putuje do zemí východní a jihovýchodní Asie. Slonovina se totiž používá v tradiční čínské medicíně. Lidé třeba věří, že pomáhá léčit rakovinu.

V centrální a východní Africe se na pytláctví podílí často ozbrojenci a guerillové jednotky ze Sudánu, Konga a dalších zemí. Ti loví slony, aby mohli financovat své bojové aktivity. Často se jedná o velice dobře vyzbrojené jednotky s dobrými bojovými zkušenostmi.

Slony loví i farmáři

Pytláctvím se živí i tamní farmáři, ale nedělají to jen pro peníze. Jeden z pytláků třeba anonymně pro BBC řekl, že lov slonů považuje za hrdinství, protože zvířata ničí úrodu na farmách a zemědělci nedostávají žádné kompenzace.

Přitom ale pytláctví pro lovce není nijak závratně dobrý byznys. Za kilogram slonoviny totiž dostanete kolem padesáti amerických dolarů. Cena slonoviny na černém trhu se přitom pohybuje kolem dvou a půl tisíce dolarů. Pytláctví nezmizí, dokud bude na trhu poptávka po slonovině.

Ondřej Novák, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme