Americká armáda omezí používání techniky, která škodí mořským savcům

Americké námořnictvo podepsalo dohodu s ochránci přírody. Omezí používání vybavení, které má negativní vliv na mořské savce. Jedním z přístrojů, který velrybám nebo delfínům škodí, je sonar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velrybám nebo delfínům škodí například sonary, ale také lodní šrouby nebo podmořské výbušniny

Velrybám nebo delfínům škodí například sonary, ale také lodní šrouby nebo podmořské výbušniny | Zdroj: ČTK

Americké námořnictvo se s ochránci dohodlo, že od roku 2018 nebude používat sonar střední vlnové délky vůbec nebo jen minimálně v oblastech Havajských ostrovů a u pobřeží jižní Kalifornie.

Námořníci tam také omezí používání podmořských výbušnin při vojenských cvičeních.

Podle mluvčího pacifické flotily Matta Knighta si armáda uvědomuje a uznává svou odpovědnost za životní prostředí. Proto přistoupila na to, že v některých oblastech používání problémové techniky omezí.

Hluk ruší komunikaci

Sonary, podmořské výbušniny, ale třeba také lodní šrouby a další vynálezy dělají pod hladinou velký hluk a kytovci před ním nemají kam utéct.

Všechny zvuky, které pod vodou vydává lidská technika, ruší komunikaci mořských savců. Hluk dokáže zmást orientaci kytovců založenou na echolokaci, může narušit také příjem potravy nebo snížit úspěšnost rozmnožování.

Podle biologů může bližší kontakt s hlukem velrybám a příbuzným druhům dokonce způsobit ohluchnutí.

Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme